Nettan Lagerljung
Hej! Har en hund som skadat sin sporre /tumme. Han har fastnat i nått blödde mycket är nu svullet och köttigt. Klon står rakt ut. Vad göra?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej, din hund behöver veterinärhjälp . Klon måste tas bort för att läkningen ska gå bra. Din hund kommer förmodligen att behövas sövas inför ingreppet . Lycka till med din hund.
/Lena Bjurström Leg.veterinärLotta Hansson
Tikvalp 3 månader med lite väl mycket klåda. Kan man ha badat henne för tidigt och torkat ut huden eller ska man oroa sig för Demodex? Hon får nu välling och torrfoder med havre 3 ggr/dag. Visar sig allergier så tidigt och kan de i så fall växa bort?

Agria Djurförsäkring Hund
Klåda kan ha väldigt många orsaker. På en sån liten valp är det första man ska utesluta ohyra. Allergi brukar inte visa sig så tidigt , Jag tycker att du ska beställa tid hos veterinär som kan konstatera om din hund har någon form av ohyra. Demodex brukar yttra sig som kala fläckar så jag tror inte att du behöver vara orolig för det.
/Lena Bjurström Leg. veterinär

Lotta Hansson
Tack, ska ta upp det samtidigt som hon vaccineras i morgon.Emelie Estelle
Har en kvalsterallergisk hund som får injektioner varje månad, blir värre nu under sommaren. Vad kan man göra för att lindra i sommarvärmen? Spolar av henne med vatten varje kväll.

Agria Djurförsäkring Hund
Det är en bra ide att spola av henne med vatten. Är din hund även allergisk mot pollen? eftersom hon blir sämre på sommaren. Ett schampo som innehåller havremjöl är också lindrande mot klådan. Ibland kan man behöva lägga till tex kortison tillfälligt. Diskutera med din veterinär. Lycka till!
/Lena Bjurström Leg. veterinärCatarina Magnusson
Fukt eksem är de ärftligt?

Agria Djurförsäkring Hund
Fukteksem kan ha flera olika orsaker: fuktig päls, ohyra, små sår som kliar mm. Regelbundet återkommande fukteksem kan ha en allergisk bakgrund. Som svar på din fråga är inte fukteksem ärftligt . Men om allergin är den utlösande orsaken kan det vara ärftligt.
/Lena Bjurström Leg. veterinärLena Sixtensson
Bor i mellansverige å funderar på vilket fästingmedel som är bra till min dvärgschnauzervalp som idag blir 11 veckor??


Agria Djurförsäkring Hund
Det finns flera olika fästingmedel på marknaden, jag rekommenderar inget speciellt utan man får pröva sig fram vilket som fungerar på just din lilla hund. Dock rekommenderar jag de preparat som går att köpa på apotek, de har dokumenterad effekt. Läs noga på bruksanvisningen, så att du får rätt styrka för din hunds vikt och ålder.
/Lena Bjurström Leg. veterinärJenny Ström
Har en 3årig rottweiler som fått en vårta under axeln. När behöver jag oroa mig? Han har haft sen drygt ett år, men den har växt lite på sistone.

Agria Djurförsäkring Hund
Jag tycker alltid att man ska visa upp vårtor/knölar för veterinär. Förmodligen är det inte något farligt men det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Det är alltid lättare att ta bort förändringar när dom är små.
/Lena Bjurström Leg. veterinärEmma Flodqvist
Hej, jag har en golden tjej på snart två år med kronisk gastrit och kronisk inflammation i tunn tarmen. Hon har ätit hyperalergenic foder i ett antal månader, man har nu på kort tid börjat tappa i vik (hon var redan väldigt smal) och hon passar massor o vikt. Kan detta ha med fodret å göra? Och har du några tips på hur man får upp hunden i vikt? (Självklart har vi ökat på mat mängden, rejält)

Emma Flodqvist Hon tappar massa päls *

Agria Djurförsäkring Hund
Jag misstänker att det är hennes mag/tarm problem som gör att hon tappar i vikt. mitt råd är att du tar kontakt med behandlande veterinär, kanske behöver hon ytterligare medicinering. Lycka till!
/Lena Bjurström Leg. veterinärOlga Nilsson
Om hunden har svagt hjärta = låg puls kan värmen vara skadlig då? Tycker min hund är slö nu när det är varmt ute, hon äter inte allt utan små äter bara. Är detta vanligt?

Agria Djurförsäkring Hund
Värme är påfrestande för en hund med hjärtfel. Låt henne gå på gå promenader i sin egen takt. Äter hon dåligt för att hon är slö eller är det ett matbeteende som hon alltid haft?
/Lena Bjurström Leg. veterinärAnnarella Hedberg
Hur ofta anser du att man skall vaccinera sin hund? SKK har som krav på vart fjärde år om man skall ställa ut. Bör man göra oftare?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Man rekommenderar vaccination mot hundpest, hepatit och valpsjuka (ev kennelhosta) när hunden är valp, vanligtvis 2 sprutor med 4 veckors mellanrum. Nästa spruta är vid ett års ålder, då mot samtliga komponenter. Därefter rekommenderar man årlig vaccination mot kennelhosta och därefter vart 3:e år även mot hundpest/parvo samt valpsjuka och hepatit.
/Lena Bjurström Leg. veterinärAlexandra Åhman
Har bokat tid för borrelia och anaplasmaprover. Hur lång tid tar det innan man får provsvaren? Har även förstått att proven kan komma tillbaka negativa trots att hunden ändå är drabbad. Hur tillförlitliga är dessa prover?

Agria Djurförsäkring Hund
Borrelia och anaplasma är inte helt lätt att diagnostisera. Ett positivt blodprov innebär bara att hunden har råkat ut för bakterien, många hundar gör sig av med smittan utan att bli sjuka. Tydliga symtom på sjukdom: som hög feber , trötthet och ibland vandrande hälta kombinerat med positivt provsvar, då kan man misstänka sjukdom. Det är inte vanligt att ett negativt svar är fel. Svarstiden varierar beroende på vilket laboratorium som används. Bättre att du frågar din veterinär om svarstiden.
/Lena Bjurström Leg. veterinärAgria Djurförsäkring Hund
Tack för era frågor! Vi kör en chatt till innan sommaren. Den handlar om kattsjukdomar och äger rum på vår kattsida på Facebook onsdagen den 3/7 klockan 14.00-15.00.

Varmt välkomna tillbaka då!