Den vanligaste kända dödorsaken för hundar är trafikolyckor, runt 1 500 hundar dör i trafiken varje år. Agrias skadestatistik visar också att hanhundar skadar sig oftare i trafiken än vad tikarna gör. Den hundras som oftast råkar illa ut är taxen.

Men för att förhindra att din hund blir påkörd finns faktiskt en hel del du kan göra.

Stoppa hunden

Att alltid hålla din hund kopplad när du promenerar nära trafikerade vägar är till exempel en bra början. Få hundägare har så god lydnad på sin hund att, de i alla lägen, kan få stopp på den i exakt rätt ögonblick. En löptik, hare, katt eller hundrival kan få många hundar att nonchalera husses eller mattes inkallning.

Slopa flexi-koppel

Ha inte heller flexi-koppel på hunden om du går nära en väg. Allt för ofta sker olyckor för att hunden tillåtits gå fem meter framför ägaren och denne inte tänkt på att hunden kan ta sig lika långt åt sidan som rak fram på gångbanan.

Reflexer och fotgående

Vad du däremot ska använda är reflexer. De ger bilförare chansen att sakta farten i tid. Det är också mycket bra att lära hunden gå fot vid din vänstra sida så att den kan hålla sig där vid ett möte med en bil på en väg utan trottoar.

Bilen också kattens värsta fiende

Sorgligt nog är trafiken också orsak till att allt för många katter skadar sig eller dör. Enligt Agrias skadestatistik är trafikolyckor den absolut vanligaste dödsorsaken för en katt. När det gäller skador i trafiken kommer trafikolyckan på plats nummer nio.

Id-märk utekatten

Många kattägare vill låta sin katt vistas fritt utomhus men det är inte samma sak som att låta den driva vind för våg. Om du har din katt som utekatt är det viktigt att id-märka den ifall något skulle hända.

Välj kattungen

Du bör också sätta på den ett reflexhalsband av något slag så att bilförare åtminstone har en chans att bromsa för en katt som korsar en väg. Om du har en kattunge måste du hjälpa den att vänja sig vid livet som utekatt. Ta därför ut den på promenader i sele första tiden.