Chokladförgiftning

Choklad innehåller ämnet teobromin som är ett ämne som hundar inte kan bryta ner. Ju mörkare chokladen är, ju mer teobromin innehåller chokladen. Får de i sig tillräckligt mycket av ämnet så leder det till förgiftning. Under påskhelgen fylls våra hem av påskägg och chokladaskar och på ett ögonblick kan hunden knycka åt sig av den goda, men farliga chokladen. Om hunden får i sig för mycket choklad kan symptomen visas efter alltifrån 2-24 timmar.

– Typiska symptom är att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning. Grava fall av förgiftning kan leda till att hunden dör, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Hellre hundgodis än matrester

Påskhelgen bjuder på, förutom godis, mycket god mat. Det kan vara frestande att ge hunden lite av resterna från påskbordet, men tänk på att för mycket fett och salt kan leda till mag- och tarmproblem och saltförgiftning.

– Vill man unna hunden något extra till påsk så är det bättre att ge den ett tuggben, en leksak, eller några hundgodisar. Eller varför inte en extra promenad, säger Lotta.

Hur mycket choklad är farligt?

Giftinformationscentralen har tagit fram exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad:

  • En hund på 10 kilo kan äta 12-40 gram mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.
  • Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den äta ca 100 gram.
  • Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.

Kom ihåg att mängden choklad varierar beroende på hundens storlek.

Om hunden har fått i sig choklad

Om du tror att din hund har fått sig en farlig mängd choklad, kontakta en veterinär. Är du med i Agria får du fri rådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador för din hund, katt, häst eller smådjur. Boka videosamtal med en av FirstVets veterinärer direkt i mobilen, surfplattan eller datorn.

Till FirstVet