Klåda kan vara atopisk dermatit

Atopisk dermatit drabbar hundar som är allergiska mot kvalster, pollen och andra luftburna ämnen. Det är en besvärlig hudsjukdom som ofta behandlas med kortison, vilket kan ge biverkningar. Som tur är pågår forskning för att hitta nya sätt att behandla. 

Öroninflammationer, klåda och slickande 

Atopisk dermatit med klåda är en vanlig orsak till att hundägare söker veterinärvård. Tidiga symtom är ofta återkommande öroninflammationer och klåda i huden som gör att hunden slickar, gnager eller kliar sig överdrivet mycket. Besvären kan vara konstanta eller säsongsbundna beroende på den bakomliggande orsaken till den inflammatoriska reaktionen. Om du misstänker att din hund är drabbad bör du ta den till en veterinär. Välj gärna en veterinär som är specialiserad eller särskilt intresserad av hudsjukdomar.

Ny forskning kring behandling

När man behandlar hundar med atopisk dermatit används ofta kortison framgångsrikt. Ett problem är dock att kortison har flera oönskade bieffekter och biverkningar som ökar när hundar behandlas med höga doser och under lång tid. Hundägare upplever ofta att deras hundar till följd av kortisonet får ökad aptit och lätt blir flåsiga. Vid långvarig behandling är det också vanligt att hunden drabbas av håravfall och tunn hud.

I en forskningsstudie som finansierats av SKK och Agrias forskningsfond har man därför försökt hitta ett sätt att kunna sänka kortisondosen hos hundarna genom att behandla kompletterande med antihistamin. Studien har visat att antihistaminet cetirizin ger effekt, men för att kunna vara säker på vilka behandlingsrekommendationer som ska gälla behövs mer forskning på området. 

Lokalbehandling, hyposensibilisering och andra behandlingsformer

Kortison och antihistamin är dock inte de enda alternativen för att behandla atopisk dermatit. Man kan också använda sig av klådstillande schampoo, infektionsdämpande schampoo eller kräm. Sist men inte minst kan man också genomföra en hyposensibilisering. Det fungerar genom att man utsätter hunden för små mängder allergener och på så vis vänjer hunden gradvis vid dessa ämnen.

Gillar? 2 av 2 gillade, 5 i betyg