Hunden under isen

Att äga ett djur är förknippat med mycket glädje – men stundvis också sorg och förtvivlan. Läs här om kvinnan, vi kan kalla henne Anna, som såg sin hund försvinna i en forsande isvak.

– Hej, jag måste tyvärr säga upp min försäkring på min hund. Han försvann under isen…, sa den ledsna rösten i telefonen på Agrias Kundcenter.

Sammanbitet och med återhållsam röst beskriver den ledsna djurägaren ett fruktansvärt scenario.

Det var en vacker vårdag för några år sedan, en sådan som vi kan njuta av just nu, när Anna och hennes rottweiler Fia var ute på en långpromenad. De leker, springer och busar lite om vartannat. Hunden är ordentligt lydnadstränad och kommer så gott som alltid på inkallning. Utom just den här gången.
 

Satte av över isen

Anna beskriver hur de promenerade längs med sjön. Hur Fia höll sig mestadels vid sidan, men sprang lite fram och tillbaka. Så såg hon en något på isen som hon började jaga…

Fia, som annars sällan viker från mattes sida satte nu av över isen på jakt mot det hon fått syn på – vad det nu var.

Anna skrek och ropade allt vad hon kunde – men Fia saktade inte ens farten. Sedan såg Anna hur hunden sprang närmare rännilen mitt på sjön. Hur isen ger vika. Och hur Fia försvinner ner i det kalla vattnet.

För Anna var det en fruktansvärd stund när hon – utan att kunna göra något - ser hur hunden kämpar för att komma upp. Hur Fia förtvivlat försöker få fäste mot kanten.
 
Hon ropar och skriker – men till slut försvinner hunden ner i det kalla vattnet. Och efter ett tag är det bara den strida strömmen som krusar den vårglittrande ytan. Hunden syns inte mer.

Sade upp försäkringen

Som jag fick detta berättat för mig var inte Fia livförsäkrad, det var inte av den anledningen som Fias matte kontaktade Agria. Hennes skäl var att säga upp veterinärvårdsförsäkringen eftersom den inte behövdes längre. Att säga upp försäkringen var ett sätt för henne att försöka förstå att hunden verkligen var borta och inte skulle komma tillbaka mer. En sorglig historia om en hund som slutade sitt liv på ett ganska dramatiskt sätt. Trodde alla.

Dagen efter ringer djurägaren tillbaka till Agria. Det går inte att ta miste på att något fantastiskt har hänt. Anna sprudlar. Hon skulle vilja ha tillbaka Fias försäkring igen. Hon var hos veterinären, svag med levande.

Anna bor i ett mindre samhälle i norra delen av Sverige. Ryktet om att hennes hund hade försvunnit på ett dramatiskt sätt spred sig snabbt. Och tur var väl det.

När Anna hade pratat klart med Agria ringde telefonen. Det var några som bodde längre ner längs med sjön som hade hittat Fia – då till synes livlös. Anna kände dem inte, men de hade berättat att de hittat en hund på deras strand för några som kände till de dramatiska händelserna om Fia och Anna.

Det var ett par år sedan min kollega berättade den här historien för mig. Kanske minns jag någon detalj fel. Men det viktigaste är med – en fasansfull historia som har ett fantastiskt slut. Ett slut som alltför många hundägare skulle önska sig.
 

100 hundar drunknar varje år

För även om det är långt ifrån vanligt drunknar uppskattningsvis 100 hundar varje år. Många av dem genom att de går igenom isen. Så här års – när isarna är svaga är risken större.  

– Det kan vara svårt att rädda en hund som gått igenom isen. Håller isen inte för en hund så håller den inte heller för en människa. Och det är näst intill omöjligt för en hund att ta sig upp med hjälp av en halsduk eller ett rep, menar Lotta Möller som är veterinär på Agria Djurförsäkring.

En hund som räddats ur en isvak kan vara i chocktillstånd på grund av kraftig nedkylning.

– En nedkyld hund i chock har lågt blodtryck, ihopdragna blodkärl och nedsatt syresättning. Veterinären ger den understödjande behandling i form av syre, dropp och långsam uppvärmning i rumstemperatur, berättar Lotta vidare.

Ska du ut och promenera med hunden på platser där det finns risk att den hamnar i vattnet – sätt på hunden en flytväst. Den hjälper dig visserligen inte att få upp hunden ur vattnet – men ger dig lite extra tid. Tänk också på att det är koppeltvång från och med första mars. Då får hunden inte springa fritt i skog och mark utan att du har den under kontroll.
 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg