Landets blodbanker behöver ständigt fyllas på för att kunna rädda liv. Behovet av blodgivare är faktiskt lika stort hos hundar som hos människor. Därför är hundar som ger blod hjältar. Här går vi igenom vilka hundar som kan ge blod och hur det går till.

Skillnad mellan liv och död

Det är livsviktigt att djursjukhusen runt om i landet har blod att tillgå när olyckan är framme. Det finns många fall där det kan vara skillnaden mellan liv och död. Behandling av exempelvis förgiftning, trafikolyckor, infektioner m.m. är vanliga exempel på där det donerade blodet kan göra skillnad.

Vilka hundar kan ge blod?

Det första kriteriet är hundens vikt, den måste väga minst 27 kilo. Hunden behöver även vara över året men inte över ca tre till fyra år när den börjar ge blod. Det är viktigt att hunden är frisk och är utan regelbunden medicinering. Hunden ska vara född i Sverige, måste vara vaccinerad och avmaskad och får inte själv ha fått blodtransfusion. Kriterierna kan skilja sig åt lite beroende på var din hund lämnar blod, kontakta därför blodbanken dit du ska lämna blod för exakta uppgifter. Blodgivningen i sig tar inte lång tid men det är väldigt viktigt att hunden är lugn och klarar av att ligga helt stilla medan blodet tappas.

Hur går det till när hunden lämnar blod?

Blodet tappas från hundens halsven och tar inte många minuter. Hunden påverkas inte märkbart men det är viktigt att man tar det lite lugnt efter en blodgivning. Rekommendationen säger att kraftig fysisk ansträngning bör undvikas samma dag som hunden gett blod. Hundar som ger blod brukar lämna blod några gånger per år.

Första tillfället för blodgivning

Att hunden upplever besöken som så positiva som möjligt är viktigt för alla parter. Belöning är därför en naturlig del av blodgivandet. Om din hund trots detta skulle uppleva det som obehagligt, stressande eller på annat sätt jobbigt så kommer hunden inte längre behöva fortsätta att ge blod. Hundar som ger blod brukar kompenseras med exempelvis gratis hälsoundersökning, vaccinationer eller liknande.

Jag vill att min hund ska lämna blod eller vill veta mer!

Kontakta din veterinär eller ett djursjukhus i din närhet för att fråga var närmsta blodbank finns.