Vad kostar det att försäkra min hund?

Räkna på pris

Vad kostar det att försäkra min hund?

Räkna på pris

– Allergi på hund är nämligen en hudsjukdom och inte hösnuva eller rinnande ögon som kan vara symptomen på människor, förklarar Kerstin på en föreläsning för Agria Breeders Clubs medlemmar.

En femtedel av alla hundar som går till veterinären idag söker hjälp för någon form av hudbesvär.

– Att ha problem med huden behöver inte innebära att hunden är allergisk men om den kliar sig kan det vara så. Klåda sänker hundens livskvalitet och därför är det viktigt att ta tag i problemet, säger Kerstin.

Öronbekymmer vanlig signal

Kerstin börjar alltid med att fråga ägaren till en hund som söker hjälp hos henne om hunden kliar sig.

– Jag frågar om hunden river, slickar, biter eller tuggar sig någonstans eftersom att klia sig inte bara betyder att riva sig med tassarna.

Återkommande öronbekymmer är nästan alltid det symtom som en allergi startar med.

– Av alla allergiska hundar har 80-86 procent öronproblem vilket beror på att det bland annat är huden i öronen som har mest allergiceller, säger Kerstin.

Utesluta andra orsaker till hudproblem

Andra ställen på kroppen som ofta drabbas är tassarna (mellan trampdynorna), ansiktet (runt nos och ögon), ljumskarna, armhålorna och stjärten.

För att kunna ställa diagnosen allergi måste andra problem som kan se ut som allergi först uteslutas. Exempel på sådana problem är:

 • Rävskabb
 • Andra ektoparasiter (loppor, löss och mjällkvalster)
 • Hudinfektioner orsakade av bakterier eller jästsvamp

Inga snabbtester

– Infektioner i huden kliar ofta och kan ha många anledningar. En enda hudinfektion är ingenting konstigt men om infektionerna återkommer bör man kontakta sin veterinär för att utreda vad som är grundorsaken. De hundar som fortfarande kliar när infektionen är borta kan vara allergiska, säger Kerstin.

När alla andra möjliga orsaker är uteslutna återstår att försöka ta reda på vad hunden är allergisk mot.

Först foderutredning

– Jag börjar alltid med en foderutredning som innebär att hunden måste gå på en strikt diet i åtta veckor. Tyvärr är det inte enkelt men det finns inga snabbtester som fungerar, säger Kerstin.

Proteinkällan i fodret ska vara en som hunden inte ätit förut. Om den ätit det mesta tidigare kan man också välja ett specialfoder som har så kallade hydrolyserade (sönderdelade) proteiner som hunden inte kan reagera på.

De första åtta veckorna är en ren transportsträcka. Oftast får man inga svar under diettiden, utan först under provokationen när man ger sådant som hunden ätit tidigare. Blir hunden sämre under provokationen innebär det att den är födoämnesreaktiv.

– För en foderallergisk hund innebär behandlingen givetvis att det eller de ämnen som hunden inte tål ska uteslutas ur dieten.

Allergi mot luftburna ämnen

– Om hunden inte blir sämre av provokationen är sannolikheten stor att den är atopiker - allergisk mot ämnen i omgivningen. Då kan man gå vidare och gör ett så kallat pricktest.

I ett pricktest sprutas olika allergener (ämnen) in i hundens hud och så tittar veterinären efter reaktioner på de olika ämnena. Även blodprover kan vara till hjälp för att identifiera vilka ämnen den allergiska hunden inte tål.

– I Sverige är det vanligast att hundar är allergiska mot dammkvalster. Andra saker som en atopiker kan reagera på är till exempel pollen och andra husdjur.

Vaccinera mot allergi

En atopiker tar upp ämnena som den reagerar på genom huden vilket innebär att en del i behandlingen består av att bada hunden med specialschampo och balsam.

– Balsam är dels mjukgörande för huden men hjälper också till att förbättra den naturliga skyddsbarriären, säger Kerstin.

Nu för tiden går det också att framställa specialvaccin mot just det ämne som hunden inte tål, så kallat hyposensibilisering eller allergenspecifik immunoterapi.

– Det fungerar genom att man utsätter hunden för små mängder allergener och på så vis vänjer hunden gradvis vid dessa ämnen. Ungefär 60-70 procent av hundarna blir bra och minst 50 procent bättre med hjälp av vaccinet.

Allergi är ärftligt

Det finns alltså en hel del du kan göra för din hund om den får diagnosen allergi. Du bör aldrig låta din allergiska hund gå i avel eftersom risken är stor att dess valpar kommer att utveckla allergi.

– Om bägge föräldrarna är allergiska har det i publicerade studier visat sig att chansen är 65 procent att avkomman blir allergisk. Om en förälder är allergisk är chansen 21-56 procent, berättar Kerstin.

Lite siffror:

 • 80 procent av alla skandinaviska hundar med atopi är allergiska mot dammkvalster.
 • 40 procent av alla atopiska hundar har också födoämnesreaktioner.
 • Atopi debuterar vanligen när hunden är mellan ett halvt och tre år gammal.
 • Födoämnesreaktioner kan starta när som helst men vanligast före ett års ålder.

Topplista över de födoämnen som i svenskt atopiska klinikmaterial visat sig kunna orsaka hudbesvär:

 1. Ägg
 2. Kyckling
 3. Nöt
 4. Fläsk
 5. Vete (inte gluten – glutenintolerans är en diarrésjukdom)
 6. Mjölkprodukter