Josefin Logrell

Josefin Logrell Hej! Jag har en rottweilerhane på snart 6 år som fäller jättemycket och har gjort det sedan i somras. Tidigare har han bara fällt ca 1-2 veckor 1-2 ggr/år. Han äter Eukanuba rottweiler och får Viacutan plus på maten varje dag då han tidigare haft problem med fukteksem och furunkulos upprepade ggr (har inte haft besvär av detta sedan vi började ge honom Viacutan). Nu har vi börjat ge honom 1 tabl b-vitamin/dag sedan ca 3-4 v tillbaka då jag hört att b-vitaminbrist kan göra att de fäller, men har ännu inte märkt någon förbättring. Kan han ha brist på något annat el bör man prova b-vitamin ett tag till? Prova att bada honom med k-hexschampo kanske? Tack på förhand!

Agria Djurförsäkring Hund
Hej! Du är säkert på rätt spår med både Viacutan och B-vitamin. Möjligen är ett par veckor lite för kort tid för att säkert utvärdera effekt av B-vitamintillskottet. Eftersom din hane har furunkulos kan det finnas andra bakomliggande faktorer som gör att han är extra känslig i huden. Om du inte redan har fått honom undersökt av en veterinär med speciellt intresse för hudsjukdomar, kanske det skulle kunna hjälpa dig vidare. K-hexschampo motverkar infektion genom att vara desinficerande, men motverkar inte i sig fällning. Lycka till /Anne CarlswärdÅsa Och Roger N-Carlsson

Fick precis reda på att vår unga älghund (4 årig Laika) är terminalt sjuk. Hennes kropp verkar inte producera några retikulocyter alls. HAr drabbats av ascietes och behandlats med furosemid 75 mg/dygn i en vecka för att bli av med bukvätskan. Hennes RBC ligger på 2,43 och MCV på 35,8 HGB på 4,7 RBV 28,1. Vad kan ha orsakat detta? Medfött eller förvärvat av något? Som det ser ut nu så återstår bara en sak, avlivning vilket givetvis inte känns bra. Otroligt ledsamt för att vara en så ung och älskad hund. Hennes levervärden ASAT,ALAT mm har ju varit dåliga under en tid, men symtomen kom rätt så akut, övergick och hon var åter pigg, sedan kom ascietes och nu är hon ganska trött igen. Fick i inledande skedet just innan älgjakten behandling för gallsten och blev bättre på det. Har dock ätit bra hela tiden. Så finns det något svar på vad som kan ha hänt? Akut, medfött. Är det levern som är orsaken eller är det benmärgen?

Agria Djurförsäkring Hund

Hej! Så ledsamt för er. Icke regenerativ anemi - dvs då inga nya omogna blodkroppar bildas, kan bero på många olika orsaker. Det är ett mycket allvarligt tillstånd som är omöjligt att behandla om inte en bakomliggande orsak kan påvisas och åtgärdas. Sådana bakomliggande orsaker kan vara lever eller njurskada, sjukdom i benmärgen med flera andra anledningar. Oftast är det inte något medfött. Bäst resurser att utreda och behandla finns på de större djursjukhusen, så det kanske kan vara en sista utväg om inte tiken redan är utredd på djursjukhus. Hoppas det går att finna någon väg framåt!
Hälsningar Anne Carlswärd

Åsa Och Roger N-Carlsson
Tack för svaret!


 

Birgitta Rydberg

Hej! Min Shetland Sheepdog saknar en testikel! Djursjukhuset i Slöinge påpekade att det borde opereras, för att det kan bli cancer i den som ligger inne i kroppen. Täcker försäkringen endel i det fallet! Han är 3 år nu.

Agria Djurförsäkring Hund

Hej! Jag kan bara svara för hur Agrias hundförsäkring fungerar generellt. Om en hund är införsäkrad som liten, täcker försäkringen operation om den felplacerade testikeln blir tumöromvandlad. Om operationen sker i förebyggande syfte, ersätts inte ingreppet från försäkringen.
/Anne Carlswärd


 

Birgitta Rydberg 

När den blir tumöromvandlad, kan det ju vara försent! Hur märker man att den blir till en tumör?

Agria Djurförsäkring Hund
Ibland ligger testikeln i ljumsken, så att den går att känna - och då märker du ju om den växer till i storlek. Annars är det mer generella tecken på sjukdom du får leta efter - ökat bukomfång, trötthet och även om en nervandrad testikel blir liten och mjuk. Fast det senaste är ju omöjligt om ingen av testiklarna ligger på rätt plats.
/Anne Carlswärd

Birgitta Rydberg
Det är ju något som hänt, är säker på att båda testiklarna vandrat ner, men plötsligt finns där bara en nu! Men tack för svaret!Birgitta Rydberg
Hej! Min Shetland Sheepdog saknar en testikel! Djursjukhuset i Slöinge påpekade att det borde opereras, för att det kan bli cancer i den som ligger inne i kroppen. Täcker försäkringen endel i det fallet! Han är 3 år nu.

Agria Djurförsäkring Hund
Hej! Jag kan bara svara för hur Agrias hundförsäkring fungerar generellt. Om en hund är införsäkrad som liten, täcker försäkringen operation om den felplacerade testikeln blir tumöromvandlad. Om operationen sker i förebyggande syfte, ersätts inte ingreppet från försäkringen. /Anne Carlswärd


      
Anki Klang 

Hej vår tik genomgick en operation i juli månad då det fastnat en persikokärna i tarmen. Buken öppnades och det tog tid innan det läktes. Nu är allt jättefint men det jag undrar nu över varför det liksom blivit en lite boll på magen efter det. Sitter ungefär i mitten på magen?
 
Agria Djurförsäkring Hund

Hej! På din beskrivning skulle det kunna vara en reaktion kring en knut under huden, eller möjligen ett mycket litet bråck. Det beror lite på hur stort det är och om det sitter mitt i ärret. Säkrast är väl att du ber din veterinär titta och göra en bedömning. Hoppas det går bra och skönt att det ändå läkt ihop bra!
/Anne Carlswärd

Anki Klang

Ok, är det något farligt eller kan hon leva med det? Det sitter nog mitt i ärret. Hon ha rinte ont när jag rör det .
       


Sandra Lundqvist

Hej! Jag brukar tillsätta lite rapsolja i hundmaten men har fått höra att hundar inte kan tillgodogöra sig vegetabiliska oljor, stämmer det och i så fall vad ska jag använda istället?

Agria Djurförsäkring Hund

Hej! Det har jag inte någon vetskap om, tex majsolja eller vetegroddsolja tas upp i tarmen. Lite beroende på varför du ger oljan - är det näringstillskott eller för att motverka förstoppning? Är det för att motverka förstoppning är paraffinolja bättre, eftersom detta inte tas upp, eller ännu hellre bulkmedel i form av psylliumfrö eller visiblin.
/Anne Carlswärd

Sandra Lundqvist
Jag ger det som ett tillskott, inbillar mig iaf att pälsen blir väldigt fin och att trampdynorna spricker mindre. Ger royal canin och brukar som sagt toppa lite med ägg och olja ibland

Agria Djurförsäkring Hund
Då tycker jag du ska fortsätta med den kombon, om du har bra effekt:)
/Anne

Sandra Lundqvist
Tack:)


 

Sofia Sundvall 

Hur sköter man bäst om ett operationssår? Vad är viktigast att tänka på ? Min hund ligger inne på operation just nu.
  
Agria Djurförsäkring Hund

Hej! Hoppas operationen går bra.Du kommer att få instruktioner från veterinären i samband med hemlämning, men det viktigaste att tänka på är att hålla operationssåret under uppsikt, att hindra att hunden slickar eller river mot såret. /Anne Carlswärd

Sofia Sundvall
ok! Bör hunden ligga mjukare än vanligt eller ska man bara låta allt vara som vanligt hemma?Pelle Persson

Hej!
jag har en karelar valp på 5mån som inte blev vaccinerad vid 12v vad kan de ha för inverkan på han å hans framtid eller kan man ge han den nu istället eller e de försent ? spellar de nån roll nu när han kommit i den åldern?
  
Agria Djurförsäkring Hund

Hej! Det går utmärkt att vaccinera din valp nu. Jag tycker du ska ta kontakt med din veterinär och diskutera vidare. Det är viktigt att ha ett fullgott skydd. Lycka till
/Anne Carlswärd


 

Christina Larsson

Har en jaktlabbe som fäller mycket året om, finns det nåt jag kan göra för att förebygga detta?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej! Ett generellt råd är att se till att fodret är av god kvalité och att ge tillskott av fettsyror. Att borsta dagligen är också bra, inte som förebyggande men för att inte få labbehår överallt!
/Anne Carlswärd

Christina Larsson
Vad menas med fettsyror? Ska jag toppa maten med lite vanlig matolja, ägg?
   
Agria Djurförsäkring Hund

Jag tänkte mer på olja som innehåller omega 3 och omega 6 - typ fiskolja, det finns också färdiga preparat flytande eller som kapslar som innehåller detta. Titta hos din veterinär eller i zoofackhandeln är mitt tips.
/Anne CarlswärdOlof Olsson

Hur många hundar går åt per år ungefär av gastrit eller liknande infektionssjukdomar orsakade av just rå utfodring? Finns det någon statistik på det. Anledningen till varför jag frågar är att jag alltid får svaret "finns ingen som dött av rå kyckling" när jag säger till folk att de inte ska utfodra med rå kyckling (speciellt BARFare).
   
Agria Djurförsäkring Hund

Oj, det har jag ingen statistik på. Generellt finns det risk för smitta just av rå kyckling, och tänker jag närmast på campylobacter och även salmonella.
/Anne Carlswärd


 

Agria Djurförsäkring Hund

Nu är chatten över för denna gång. Tack för alla bra frågor! Nästa vecka blir det häst-chatt med vår duktiga veterinär Charlie Lindberg.

Varmt välkomna till vår häst-sida då om ni vill!