Epilepsi innebär att hunden får kramper i hela eller delar av kroppen. Dessa kramper varar från några sekunder till flera minuter i allvarligare fall. Hunden kan falla omkull, tugga fradga och rycka i huvud och ben. Ibland sträcks nacke och ben kraftigt. Många gånger kissar hunden på sig, ibland bajsar den också på sig. Under anfallet är hunden ofta medvetslös, men inte alltid.

Efter ett anfall är många hundar desorienterade och förvirrade, en del är påtagligt hungriga och/eller törstiga, många blir trötta och sover mycket dygnet efter. Enstaka hundar kan uppträda aggressivt.

Tänk på det här om en hund får ett epileptiskt anfall:

  • Håll dig lugn. Anfallen kan upplevas som en evighet för en hundägare. Första gången det händer är ägaren oftast övertygad om att djuret ska dö. De flesta anfallen är dock tidsbegränsade och går över inom ett par minuter.
  • Släck belysningen. Om det endast kommer ett anfall som är kort låt hunden vara i stillhet och återhämta sig i ett tyst rum med dämpad belysning.
  • Ta tiden på anfallet. Om inte anfallet går över på ett par minuter eller om det genast kommer nya anfall bör veterinär kontaktas akut.
  • Stoppa inte några fingrar i hundens mun, försök inte heller dra ut tungan – det är stor risk att du själv blir skadad. Trots att ett anfall ser mycket dramatiskt ut, är det mycket sällan som hunden skadar sig allvarligt under själva anfallet.
  • Boka tid hos veterinär för en undersökning när det är möjligt, det är troligtvis inte nödvändigt att åka akut om det endast kommer ett enstaka anfall.
  • Skriv dagbok. Notera datum och tidpunkt för anfall, hur länge det varar och om någon utlösande faktor kan identifieras.
  • Om möjligt filma anfallen för att kunna visa veterinär.

Olika typer av epilepsi

Epilepsi delas in i olika typer och kan bero på olika orsaker:

Reaktiv epilepsi

Reaktiv epilepsi beror på en bakomliggande orsak. Exempel på bakomliggande orsaker kan vara problem med lever, njure, hjärta, rubbningar i saltbalans eller förgiftningar. I dessa fall inriktas behandlingen på de bakomliggande sjukdomarna.

Strukturell epilepsi

Sekundär till förändringar i hjärnan. Exempel på dessa är traumatiska skador, inflammation eller infektion, utvecklingsdefekter och tumörer

Idiopatisk epilepsi

Detta tillstånd beror på en störning i impulsfrisättningen i hjärnan, orsaken är inte fastställd. Idiopatisk epilepsi har en genetisk bakgrund. Det betyder att den kan vara ärftlig och är vanligare inom vissa raser. Diagnosen ställs utifrån ålder på hunden vid första anfallet, att hunden inte visar några neurologiska symptom utöver anfall och är normal i sitt beteende mellan anfallen, och att man har uteslutit reaktiv och strukturell epilepsi.

Diagnostisering av epilepsi

Provtagning vid utredning kan innefatta blod och urinprov, EKG, hjärtultraljud och röntgen. Vid misstanke om strukturell epilepsi gör man datortomografi eller magnetundersökning.

När ska veterinär uppsökas?

  • Korta anfall av epilepsi, som går över på någon minut, skadar i regel inte hjärnan. Boka en tid för undersökning hos veterinär. Det är troligtvis inte nödvändigt att åka akut om det endast kommer ett enstaka anfall.
  • Vid långa anfall av epilepsi, mer än 5 minuter, anfall som avlöser varandra eller återkommande anfall flera gånger per dygn bör du kontakta veterinär direkt. Ett livshotande tillstånd kan ha uppnåtts – ett status epilepticus. Detta kräver omedelbar veterinärbehandling.

Epilepsi kan lindras men inte botas

De flesta hundar kan leva ett bra normalt liv men däremot går sjukdomen aldrig att bota utan den ofta livslånga behandlingen syftar till att lindra och minska antalet anfall.

Medicineringen kan till en början ge biverkningar såsom trötthet, vinglighet, ge ökad törst och aptit men de brukar vanligen försvinna efter några veckor. Det tar ett par veckor för kroppen att vänja sig vid medicineringen.

Vanliga frågor om epilepsi hos hund

Många hundar kan leva ett långt och gott liv trots epilepsi. Epilepsi kan dock aldrig botas men lindras och antalet anfall minskas med medicinering.

Idiopatisk epilepsi har en genetisk bakgrund. Det betyder att den kan vara ärftlig och är vanligare inom vissa raser.

Reaktiv epilepsi beror på en bakomliggande orsak. Exempel på orsaker kan vara problem med lever, njure, förgiftningar, rubbningar i salt- eller sockerbalans.

Ja det finns mediciner. Dessa kan ge biverkningar som vanligen försvinner efter ett tag

Korta anfall skadar i regel inte hjärnan men längre anfall kan skada hundens hjärna.

Idiopatisk epilepsi har en genetisk bakgrund och kan vara ärftlig.