Klåda kan vara tidigt symtom

För människor leder inandningsallergier i regel till symtom från lungor och luftvägar, som snuva och astma. Vid atopisk allergi hos hund är det främsta symtomet klåda. Klådan kan vara generell eller uppstå på speciella områden. Klådan gör att hunden slickar, gnager eller kliar sig överdrivet mycket. Allra vanligast är att klådan uppstår i ansikte, ljumskar, armhålor, tassar men det finns stor variation. Några hudförändringar syns till en början inte, men om hunden tillåts klia sig så uppkommer ofta skador som kan bli infekterade.

Allergener vid atopi

Vanligaste orsakerna till atopi på hund i Sverige är husdammkvalster och pollen. Fler ämnen som kan uppträda som allergener vid atopi är svampsporer, djur- och människoepitel. Atopisk allergi uppträder oftast när hunden är mellan ett och tre år gammal. Atopi är till viss del ärftlig då man slagit fast att djur som drabbats är genetiskt predisponerade att överreagera på olika ämnen.

I enstaka fall kan inandade allergener leda till symtom från luftvägarna eller till att bara huden i öronen drabbas av klåda. För att atopi ska uppstå måste hunden tidigare ha kommit i kontakt med de ämnen, allergener, som den reagerar på. Hunden har antikroppar som känner igen ämnen och dessa antikroppar aktiverar immunförsvaret vid kontakt med allergener. Immunförsvaret i sin tur orsakar en allergisk reaktion.

Säsongsbunden allergi

Symtomen är vanligen, i vart fall till en början, säsongsbundna. De ämnen som hunden uppvisar reaktion mot kanske främst förekommer under vissa delar på året. Hunden kan sedan utveckla atopisk allergi mot fler luftburna ämnen och allteftersom allergin blir mer omfattande kan hunden komma att ha symtom under större delar av året.

Kvalster och pollen besvärligt

I den mån det är möjligt bör man undvika att en atopisk hund kommer i kontakt med de allergener som den reagerar på. Det kan dock vara svårt då de flesta atopier i Sverige orsakas av husdammskvalster, som finns i varje hem. Om man städar ofta och undviker dammsamlande material så kan man underlätta hundens tillvaro. Allergi mot pollen kan också vara besvärligt då pollen är tämligen svårt att undvika.

Läs mer om pollenallergi hos hund 

Diagnos av atopi

Diagnosen ställs via sjukhistoria, symtom och uteslutande av andra orsaker till symptomen. Ibland utförs en så kallad eliminationsdiet för att se om hunden har foderallergi. Allergitest kan bekräfta misstankar men kan inte användas enbart för att fastställa diagnosen. Allergitest görs antingen genom pricktest eller blodprov.

Behandling av atopi

Beroende på symtom och hur besvärad hunden är finns olika behandlingsalternativ som går ut på att dämpa klådan och inflammationen i huden. Utvärtes behandling såsom schamponering med medicinska schampon kan lindra.

Vid konstaterad atopi kan man ge kortison, antingen i perioder eller på mer regelbunden basis, antingen i tablettform eller lokal behandling med exempelvis spray. Det har på senare år kommit nya preparat som hjälper mot klådan. Man kan också göra en hyposensibilisering, vilket innebär att hunden under en längre tid injiceras med små doser av det atopiframkallande allergenet. Behandlingen är individuell beroende på hundens symtom.