Glasspinnar som fastnat

Det sista på glassen tillfaller ibland hunden, men tänk på att pinnen är så liten att den kan hamna fel om hunden blir för ivrig. Fastnar delar av den i svalget är den svår att få bort och den kan orsaka bölder och sår under lång tid.

– Vi ser också en ökning av antalet välfärdssjukdomar som till exempel diabetes och ledproblem, så frågan är om man är snäll när man ger efter för den bedjande blicken? Dessutom är choklad, speciellt mörk, giftig för hunden, säger veterinär Lena Bjurström.

Fiskekrok i munnen

Det händer att hundar får fiskekroken i munnen eller kinden och det är stressande och knepigt att få loss den på ett bra sätt.

– Försöker du dra ut kroken igen orsakar hullingarna stor skada. Även om det tar emot är det bästa att trycka kroken genom huden och klippa av den när den gått igenom. Ta det varligt och var beredd på att även den snällaste hund kan få panik.

Gifter

Nya miljöer måste utforskas och ägarna vet inte alltid var och vilka gifter hunden kan komma åt: råttgift, bekämpningsmedel och alger är några som är farliga för hunden. Men även vissa paddor kan förgifta. Och kommer hunden åt glykol är det fara och färde eftersom de flesta hundar gillar den söta smaken.

- Kontakta alltid veterinär om hunden har förgiftningssymtom. Be hundens veterinär att skriva ut kortison mot ormbett om du firar semestern på något otillgängligt ställe som till exempel en skärgårdsö, råder Lena Bjurström.

Värmeslag

Ha alltid med friskt vatten till hunden när du åker bil och lämna aldrig hunden i bilen. Att lämna ett fönster öppet är långt ifrån tillräckligt. Värmeslag kan leda till döden.

– Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det inte lång stund innan värmen i bilen har stigit till 85 grader, förklarar Lena Bjurström.

Fukteksem

Sår och insektsbett kan utvecklas till fukteksem, speciellt om de kliar.

– Gå igenom hunden dagligen, ta bort fästingar och håll hudförändringar under uppsikt, råder Lena Bjurström.

Fluglarver

Flugor drar sig till sår och avföring. Håll koll på din hund nu under den varmare årstiden, framför allt om den haft diarré eller sårskador. Flugorna lägger ägg, vilka ut-vecklas till larver som äter sig inåt i hunden.

Flytväst

Visst, de flesta hundar kan simma – men inte hur länge som helst. Och hur många hundar kan klättra upp för en badstege? Alltför få tänker på hur de ska få upp sin hund om den trillar i från båten.

Det finns också en risk att hunden får panik och sjunker eller att den skadas på vägen ner i vattnet. Flytvästar för hundar har ett handtag på ryggen och gör det enklare att lyfta upp hunden igen.

Uppgifterna ovan baseras på erfarenhet och daglig kontakt med svenska veterinärkliniker.