För lite motion ökar risken för rädslor

Hur ofta får din hund komma ut på promenad? De flesta vet att motion är viktigt för att hunden ska må bra fysiskt. Men forskning visar även att för lite motion kan öka risken för rädslor och separationsångest. 

Att hundar mår bra av att få röra på sig är ingen nyhet. En hund som med jämna mellanrum får sträcka ut ordentligt hittar mer sällan på bus och fungerar ofta bättre i vardagen. Forskning från Finland visar att det dessutom finns ett samband mellan mindre daglig motion och ökad risk för rädslor och separationsångest hos hunden.

Ökad risk för att utveckla fobier och rädslor

Enligt studien kan för lite motion göra hundar räddare än de annars skulle vara. Dessutom verkar ett alltför stillasittande liv öka risken att hundar utvecklar olika typer av fobier. Våra fyrfota vänner löper med andra ord, på samma sätt som oss, en ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa om de till vardags får för lite motion och socialt sammanhang. Etologen Per Jensen skriver mer om forskningen på sin hemsida. 

Valpar behöver ingen motion i ordets egentliga betydelse

Även om alla hundar mår bra av att röra på sig är det viktigt att komma ihåg att valpar inte behöver motion i ordets egentliga mening. Statisk träning kan tvärt om vara skadligt för en växande kropp. För de flesta hundraser rekommenderas inte att man går långpromenader, joggar eller cyklar med hunden förrän den har nått ett års ålder. 

Gillar? 24 av 26 gillade, 4,6 i betyg