-       Vid riktigt allvarliga fall bör djurägaren söka upp en veterinär i god tid och be om att få recept på en lugnande medicin, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Förbered en trevlig plats

När det smäller utomhus är det viktigt att hunden har en trygg plats att vara på. Gärna en plats där ljudet från smällarna inte hörs så tydligt och där hunden slipper se ljusskenet från fyrverkerierna.

Välj ett passande rum hemma där du kan skapa ett mysigt krypin för hunden att ta sin tillflykt till under nyårasnatten. Bäst är ett rum helt utan fönster, men finns fönster kan du täcka över dessa med ljud- och ljusisolering i form av tjocka gardiner. Placera sedan hundens bädd samt en radio i rummet och vänj hunden vid att vara där i god tid innan själva nyårsafton. Låt den till exempel vila i rummet med ett gott ben efter promenaderna när den är nöjd och trött. 

Under själva tolvslaget kan du sedan höja volymen på radion för att maskera ljuden från fyrverkerierna. Verkar din hund orolig och har svårt att komma till ro kan du själv göra den sällskap i rummet vid tolvslaget. Att vara ensam och rädd är nämligen ingen höjdare för varken fyrbenta eller tvåbenta. 

Rasta hunden ordentligt innan smällandet börjar

Rasta hunden ordentligt tidigt på dagen innan smällandet börjar, men ha inte hunden lös under dagarna kring nyår om du vet att den är rädd för smällar. Se till att adress och telefonnummer är väl utmärkta på halsbandet om hunden av någon anledning skulle komma lös och rymma i ren förskräckelse.

Hjälpmedel för tolvslaget

Hundar som är lite oroliga kan i vissa fall bli hjälpta av adaptil-halsband eller liknanade hjälpmedel. Det är halsband med lugnande feromoner som kan motverka att hunden går upp i stress som finns att köpa på apoteket. En del hundar kan också bli hjälpta av att ha på sig bodywrap eller thundershirt under själva nyårstimmarna. Det är ett åtsittande täcke eller plagg, som genom sitt milda tryck över bålen kan ge en lugnande effekt.

Har du en hund som får fullskalig panik av smällandet behöver du dock uppsöka veterinär för att få recept på lugnande medicin. 

Utsätt inte hunden för fyrverkerier i onödan

Även om din hund inte är rädd för fyrverkerier så är det dumt att utsätta den i onödan. Ta till exempel aldrig med hunden ut vid tolvslaget. Många hundar klarar både sitt första och andra nyår utan att visa några tecken på att vara rädda, men utvecklar sedan rädsla för fyrverkerier på senare år.