Juryn, som består av representanter från olika djurägarorganisationer, motiverar utmärkelsen med:

Marina Reuterswärd är en sann eldsjäl som helhjärtat arbetar med hundens bästa för ögonen. Utan att framhäva sig själv har hon initierat projekt som gjort stor skillnad för hunden – inte bara i Sverige, utan även utanför Sveriges gränser. Marina är en förebild som verkligen åstadkommit ett bättre liv för många hundar. Hon är en hundarnas Florence Nightingale.

Marina själv är överväldigad av motiveringen och förklarar sitt engagemang som något självklart:

– Jag har alltid tyckt om djur, inte bara hundar. Det man får tillbaka från dem i form av kärlek och – jag kan inte förklara i ord – är så stort. Någon måste ta djurens parti och vara uppmärksam på oförrätter och vanvård, förklarar Marina med eftertryck.

Marina med sin hund.

Listan på projekt hon tagit initiativet till kan göras lång: Det var hon som tog initiativet till anti-smällarprojektet som ledde till ett förbud för smällare. Även Taggtrådsprojekt, som går ut på att samla ihop taggtråd i naturen, Korgen full, som samlar pengar till Hundstallet och Hundskyddsfonder är resultat av hennes energi.

Allra stoltast är hon över en ganska enkel sak:

– Det är ett Djurägarkort som man ska ha i plånboken. Kortet informerar att man har djur hemma och anger ett telefonnummer till en kontaktperson om det händer djurägaren något. Det ger trygghet även till djurägaren, framför allt äldre människor, berättar Marina vidare.

Priset är instiftat av Agria Djurförsäkring.

– Djurens Hjälte instiftades för att lyfta fram eldsjälar som skapar trygghet för våra djur. Vi vill visa att vi tycker det de gör är värdefullt och uppmuntra andra att göra detsamma, berättar Cina Seidefors, informatör på Agria Djurförsäkring.