Ny på förstaplatsen är i stället labrador retriever, som under många år legat på andra och tredje plats i registreringsstatistiken tillsammans med golden retriever.

Att det blev ett tronskifte beror på att antalet registrerade schäfrar har gått ner snarare än att labrador har ökat. Värt att notera är också att om man slår samman de två hårlagen är chihuahua den numerärt största rasen i Sverige.

Sett till rasgrupper är det vinthundarna som ökar klart mest med hela 30 procent. Ökningen sker dock från en ovanligt låg nivå förra året till en mer normal.

Borzoi fördubblades

Intressant är att rasen borzoi, som användes i marknadsföringen av 2009 års upplaga av Stockholm Hundmässa, ökade med 93 hundar och därmed fördubblade antalet registreringar. Det ska bli intressant att se om bostonterrier, som användes 2010, får uppleva samma effekt eller om det är slumpen som spelat in.

En annan grupp av hundar som ökat kraftigt är de jagande spetsarna. Orsaken är de funnits dugliga i den alltmer omfattande vildsvinsjakten samt att de används vid björnjakt, som också har ökat på grund av en växande björnstam.

Strövarna minskar

Bland de hundtyper som minskar märks stövarna. Orsaken tros vara att äldre stövarjägare inte vill skaffa nya hundar på grund av det ökade rovdjurstrycket samt att det sedan en längre tid tillbaka har varit svårt att nyrekrytera yngre jägare till stövarjakt. Även brukshundsraserna, med bland annat schäfer, belgiska vallhundar och border collie, minskar generellt.

Totalt sett har antalet registrerade hundar minskat marginellt (-1,4 %), en förväntad minskning som följer det normala mönstret över tid.

Källa: Svenska Kennelklubben