Hund på semestern

Foto: Jade Ylitalo

Följer din hund med på semestern? 43 procent av hundarna följer med på semestern enligt en undersökning Agria har låtit göra. Jade är en av dem som tar med sig hundarna när det är dags för semester.

Jade och hennes hundar åker mestadels på semester ihop. Oavsett om det är bilsemester i Sverige eller flygresor till utlandet.

- Jag tar alltid med mig mina hundar när jag kan. Det blir några vändor utomlands per år och när vi semestrar i Sverige är de alltid med, säger Jade Ylitalo.

Jade är ursprungligen från Finland men bor i Sverige. Därför blir det alltid några resor per år för att hälsa på föräldrarna, men det bär även av till andra platser i Europa.

Flyga med hund

När resorna går utomlands är det oftast flyg som gäller. Jade har två små hundar, en papillon och en blandras som oftast går bra att ta med i kabinen. 

- Det brukar inte vara så krångligt att ta med hunden på flyget, jag kollar alltid noggrant vad som gäller och då flyter allting på smidigt, berättar Jade.

Olika flygbolag har olika regler för att flyga med hund. Precis som att olika länder har olika regler för införsel av hund. Det är därför viktigt att kolla vad som gäller innan det bär av på semester.

Vad betyder det för dig att ha hundarna med?

Jade tycker det finns många fördelar med att ta med sig hunden på semestern. Men ibland går det helt enkelt inte och då fixar hon hundvakt.

- Det betyder otroligt mycket att ha mina hundar med mig, de är ju familjemedlemmar. Jag tycker även det är bra miljöträning och tror det är roligt för hundarna att kunna följa med husse och matte och se, lukta och markera på nya ställen.

Det är inte bara hundarna som får uppleva nya platser. Att ta med hunden på semestern kan ofta bidra till att du som ägare får uppleva sådant du inte gjort om hunden fått stanna hemma.

- I våras när vi var i Budapest åkte vi ut till en ö, mest för hundarnas skull. Men det skulle visa sig att ön inte bara var fantastiskt vacker utan hade massa lekande hundar också – så vi stannade i flera timmar och utflykten blev lika mycket nöje för hundarna som för oss. 

Jade tillsammans med sina hundar Mio och Sisu i Budapest.

Oroliga hundägare under semestertider

Oavsett om hunden får följa med eller stanna hemma på semestern är oron ett faktum. Hela 40 procent av hundägarna känner en oro för att hunden ska bli sjuk när de är bortresta.

- Det finns alltid en liten oro, oavsett om hundarna följer med eller stannar hemma att de ska bli sjuka under semestern.

Agria Trygghet

Oavsett om du tar med dig din hund på semestern eller inte är det viktigt att känna dig trygg om något skulle hända. Agria Trygghet är en tilläggsförsäkring som kan ersätta om hundägaren måste avbryta, avboka eller förlänga en resa på grund av sjuk eller skadad hund.

Läs mer om försäkringen

 

  • 40 % av hundägarna oroar sig att hunden ska bli sjuk när de är bortresta
  • 65 % av vovvarna får stanna hemma hos släkt, vänner eller grannar
  • 10 % flyttar in på hundpensionatet
  • 43 % av hundarna följer med på semestern
  • 26 % av hundarna har rest utomlands i Norden och Europa

Läs mer om undersökningen här 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg