Skälen är många till varför man väljer en omplaceringshund. Många vill slippa valptiden, en del hittar en hundstallshund de blir förälskade i. Oavsett anledning har de flesta i alla fall gemensamt är att de vill hjälpa en hund i behov att ett nytt hem. 

Går du i hundköpartankar?

Hundstallet tar emot ett hundratal hundar per år. Hundarna kommer oftast in som polisärenden - allt från hittehundar till vanvårdade hundar. Det finns små som stora hundar, kort- som långhåriga, gulliga som ståtliga, hundar med stamtavla. Vanligast är hundar av blandrastyp, cirka 95 procent av hundarna som kommer in är blandrashundar.

Med den mängden av hundar som kommer in finns det förmodligen en hund som passar dig. Det fina är att du inte måste anmäla ditt intresse på en specifik hund. Hittar du inte din drömhund i listan över omplaceringshundar på deras webbplats så kan du göra en allmän ansökan.

- Vi har alltid hundens bästa i fokus. Vi börjar med att se till hundens behov och försöker därefter hitta en ägare som passar hunden perfekt, säger Petter Fahlin, hundpedagogikansvarig och problemhundutredare på Hundstallet.

Lilleman tidigare hundstallshund och Dharma som fortfarande finns ute för omplacering.

Varför många blandraser?

Ärendena skiljer sig väldigt mycket från fall till fall och det finns inget universellt svar till varför det just är blandraser som är överrepresenterade.

- Vi märker dock att en del inte tänker på vad hunden är blandad med och vad man kan förvänta sig av de olika raserna i blandningen. Det kommer sedan som en överraskning för ägaren, som kan få svårigheter med att hantera hunden.

Vad som ofta är karaktäristiskt är fallen snarare än hundarna. Vanvårdade hundar, hittehundar och en och annan privat omplacering går att hitta på Hundstallet. Här handlar det ofta om att valet av hund ställt till det. Skälen till att ägaren valt just den hunden är andra än hundens egenskaper och användningsområden. Det handlar ofta om att utseendet kommer först, oavsett om man köper på grund av att hunden är gullig eller exempelvis anses respektingivande.

- Oavsett om du köper en valp, en omplacering, en rashund eller blandras är det viktigt att se till hundens behov. Kan jag som ägare uppfylla dessa? Om inte, kan det bli problem förr eller senare, tipsar Petter.

Hela 42% väljer sin hund på grund av utseendet visar en färsk undersökning som Agria Djurförsäkring gjort. Läs mer om undersökningen här

Skrållan, en av hundarna i Hundstallets stallar.

Hur ska jag tänka med omplacering?

Precis som när du köper hund direkt från en uppfödare bör du även här fundera på hur ditt liv ser ut. När du har en tydlig och framförallt sanningsenlig bild av din vardag kan du börja titta på en hund som skulle passa in.

- Ta reda på så mycket som möjligt om rasen/raserna i hunden men se också till individens egenskaper när du väljer hund.

På hundstallet är det väldigt noga med att hitta en ägare som passar hunden. De anställda på Hundstallet har väldigt bra koll på de olika hundarna och vet vad som krävs av en blivande ägare. När du skickat in din intresseanmälan, blivit kontaktad och utvald får du och hunden dessutom en prövotid för att se att allt fungerar i ert nya liv tillsammans.

Individ före ras och storlek

På hundstallet utgår man alltid efter individen. Varje hund får en individuell bedömning med ett träningsschema anpassat efter sig. Vem hunden får som tränare på hundstallet beror främst på hundens beteenden. En liten yorkshire terrier som vaktar sin mat kan få samma tränare som en stor blandras med samma problem.

- Varje hund är en enskild individ och allting anpassas därefter, säger Petter.

Elsa blev omplacerad hos en av Hundstallets anställda.

Fallet med Dakota fick ett lyckligt slut

För dig som funderar på att skaffa en omplaceringshund men vill veta lite mer kan gå in på hundstallet.se. Där hittar du all info du kan tänkas behöva för en framtida omplacering. Där hittar du också solskenshistorier från hundar som fått ett nytt kärleksfullt hem. Vi föll för historien med Dakota, en blandning mellan siberian husky, leika, karelsk björnhund med lite schäfer och vinthund i sig. Dakota kom in tillsammans med en större hundflock som gått utan vatten och mat i tre veckor i sin hundgård, då ägaren tragiskt nog gått bort. När hundarna togs om hand var de som förvildade men för övrigt friska. Hundarna åt upp sig, fick socialtränas och bygga upp sin tillit till människor på Hundstallet för att slutligen kunna gå ut till omplacering. Veckorna gick och Dakotas flockmedlemmar fick en efter en nya hem. Nu var det bara Dakota kvar. Anledningen; han var lite piggare, hade svårare att umgås med andra hundar och krävde därför en hel del mer av sin nya ägare.

- Vi började faktiskt bli lite oroliga om vi skulle hitta den perfekta ägaren till Dakota, berättar Petter.

Men så en dag hörde några av sig till Hundstallet som hade fattat tycke just för honom. Familjen hade redan ett antal draghundsblandningar, som alla var omplaceringar. Skulle han fungera i den flocken, han som ändå hade lite problem med andra hundar? Det togs beslut om att Dakota skulle åka dit på prov. Han introducerades för flocken och passade in perfekt. Nu bor Dakota i sin nya flock med massor av skoj, motion och får dra släde med de andra hundarna.

Dakota är bara en av Hundstallets solskenshistorier, gå in på hundstallet.se för att se mer