Flest hundar i Dalarna, Värmland och Gävleborg

Ungefär 15 procent av svenskarna har hund i hushållet enligt en ny undersökning. Allra flest hundar och hundälskare bor i Dalarna, Värmland och Gävleborg – där finns hundar i nästan var femte hem. I Stockholm är det inte lika hundtätt.

- Svenskarna är ett djurälskande folk. Våra djur är i första hand familjemedlemmar som vi ömmar för. Nio av tio hundar är veterinärvårdsförsäkrade och de senaste fem åren har antalet försäkrade små sällskapsdjur som till exempel kaniner och marsvin fördubblats, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Och varför nöja sig med ett enda husdjur? 23 procent av de som väljer att skaffa en hund skaffar ytterligare en inom några år. Det betyder att var femte hundägare kopplar minst två kompisar under morgonpromenaden.

Hundtätast i Dalarna, Värmland & Gävleborg 

Antalet sällskapsdjur totalt sett är ganska jämnt fördelade över landet, men allra flest hundar bor det i Dalarna, Värmland och Gävleborg (19 procent), medan stockholmarna hamnar i botten med bara 10 procent.

Drömmer du om att skaffa en hund? Ja, då är du inte ensam. Hälften av de som planerar att skaffa ett husdjur vill gärna ha en vovve, tätt följd av önskan om en katt. På tredje plats lever drömmen om ett akvarium. 

Katten vanligaste sällskapsdjuret

Hund är dock inte det vanligaste sällskapsdjuret – där leder katten stort. I listan nedan gäller beräkningarna antal djur för hund och katt, medan övriga djur gäller en estimering av antal hushåll med det aktuella djurslaget. 

  1. Katt 1 443 000
  2. Hund 881 000
  3. Akvarium 81 000
  4. Kanin 75 000
  5. Fågel 46 000
  6. Hamster 19 000
  7. Marsvin 16 000
  8. Reptil 13 000
  9. Mus/råtta 8 000
Agria Djurförsäkring har gjort en Novus-undersökning tillsammans med Svenska Kennelklubben och Royal Canin. Undersökningen baseras på intervjuer med 4451 svenskar över hela landet. 
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg