1. Hälsa på hemma hos uppfödaren

När du hittat en valp du är intresserad av ska du be att få komma och hälsa på hemma hos uppfödaren. På så vis kan du kontrollera att valpen växt upp i en trevlig miljö och fått en bra start i livet. Du kan också passa på att bekanta dig med tiken, de andra valparna i kullen och andra hundar hos uppfödaren. Är de trevliga och harmoniska är chansen stor att din valp också växer upp till en trevlig individ. Viktigt att veta är att valpen inte får lämna tiken före åtta veckors ålder!

Om säljaren vill att du hämtar upp din nya familjemedlem på en allmän plats eller parkering finns anledning att bli misstänksam.

2. Skriv ett köpeavtal

När du köper en hund ska du alltid få ett skriftligt köpeavtal. Svenska Kennelklubbens uppfödare använder sig alltid av SKKs egna avtal vid överlåtelser, utan att göra några ändringar eller tillägg.

3. Se till att en veterinärbesiktning är gjord

När du köper valpen ska du få med ett veterinärintyg. Detta är för att du som köpare ska kunna vara säker på att valpen du köper är frisk. Innan du kommer för att hämta din valp ska uppfödaren med andra ord ha tagit din valp till veterinären. Vid valpköpet ska intyget inte vara äldre än sju dagar.

4. Kontrollera att din valp är vaccinerad, avmaskad och ID-märkt

När du hämtar valpen från uppfödaren ska den vara avmaskad och vaccinerad. Om den är vaccinerad ska du få med vaccinationsintyg från veterinären tillsammans med köpeavtalet. Se också till att din valp är ID-märkt när du köper den. Det betyder att den fått ett microchip i nacken eller en tatuering i örat. Det unika ID-numret gör att din valp går att identifiera på ett säkert sätt.

5. Be om stamtavlan när du hämtar valpen 

Är hunden renrasig och registrerad i SKK? Då ska du få ett registreringsbevis samtidigt som du hämtar valpen. Acceptera inte att få den hemskickad i efterhand utan vänta då hellre ett par dagar med att hämta din nya familjemedlem. Det förekommer nämligen att oseriösa säljare ber att få skicka stamtavlan i efterhand  - sedan visar det sig att valpen inte alls har någon.