Djurambulansen Stockholm – räddare i nöden

Foto: Caroline Willberg Johnn

Tänk dig att ditt djur blir sjukt men du kan inte på egen hand ta dig till veterinären. Ett skräckscenario men en verklighet för många. Här kommer Djurambulansen Stockholm in och hjälper till. Följ med en dag på djurambulansen med både små och stora larm.

Agria, som en av sponsorerna, åkte med djurambulansen tillsammans med grundaren Micke Martinell och Stefan Karlsson. Ambulansen är från början en humanambulans som byggts om och anpassats för att transportera djur men också deras ägare till veterinären.

Skadad hund med fara för livet

Under förmiddagen får vi två larm. En hund har blivit rejält biten och behöver transporteras till ett djursjukhus illa kvickt. Stefan som för dagen sitter i förarsätet har otrolig nytta av sitt utmärkta lokalsinne, han verkar hitta överallt i Stockholm, och vi är snabbt på plats. Micke sitter bak och förbereder bland annat syrgasen. Väl på plats möts vi av en hund som är väldigt illa däran, med blod rinnandes från huvudet. Ägaren är märkbart stressad och tårarna rinner längs med kinderna. Det tar inte lång tid innan både matte och hund blir väl omhändertagna av Micke bak i bilen och stämningen lugnar ner sig ganska fort. Micke pratar med djurägaren hela vägen som verkar känna att både hon och hennes hund är i trygga händer.

-          Det är viktigt att både djur och ägare känner sig trygga, därför har vi plats för ägaren att sitta bak tillsammans med sitt djur med en av de anställda som kan ta hand om båda två. Det finns även plats i fram för ytterligare en ägare om det skulle behövas, berättar Micke.

Det märks tydligt på både Micke och Stefan att de inte bara har stora hjärtan när det kommer till djur, de har även väldigt bra hand med människor. Under den 15 minuter långa bilfärden passas det i bak upp på såväl hund som matte och i fram ser Stefan till att färden går så snabbt men säkert som möjligt. Väl på plats på djursjukhuset har tillståndet för både hund och ägare förbättrats, vi ger plats för veterinärerna och önskar dem lycka till och åker iväg.

-          Vi som jobbar här älskar såklart djur, det säger ju sig självt, men vi tycker väldigt mycket om att ta hand om människor också. Det är jätteviktigt för oss att både djur och ägare får en så bra upplevelse som möjligt när de åker med oss, säger Stefan.

Vikten av att ID-märka din katt

Nästa larm, en katt som strövar runt med rinnande ögon i Tyresö. Ett äldre par har ringt in då katten följt efter dem och de tycker att katten ser ut att besväras av de vätskande ögonen. Vi befinner oss i närheten och är där snabbt. Vi har tur, katten är både chipmärkt och har örontatuering, vi får tag i ägaren på mindre än fem minuter och den här historien får ett lyckligt slut. Tyvärr hör inte detta till vanligheten, djurambulansen stöter på många katter som saknar ID-märkning och katten kan i många fall inte återförenas med sin ägare.

-          Katter är överrepresenterade i våra larm, överkörda katter, skadade katter och bortsprungna katter. Och dessvärre saknar många ID-märkning vilket gör att vi kan inte få kontakt med ägarna. Att ID-märka sin katt borde alla ägare göra för att öka chanserna för att kunna återförenas med sin katt, säger både Micke och Stefan i samförstånd.

Tack vare både örontatuering och chipmärkning kontaktades ägarna snabbt.

Att katter är det djuret som Djurambulansen Stockholm tar emot mest framgår tydligt när jag pratar med Stefan och Micke. Hund och vilda djur hör också till de allra vanligaste, men djurambulansen tar även emot lite mer ovanliga djurslag. Bland annat har ambulansen fått besök av en skäggagam och en stork.

-          En gång transporterade vi en stork som nog hade lite fel på sin kompass och hade hamnat i Sverige under vintern. Storkar måste stå upp hela tiden, så det blev en liten utmaning, men det löste sig och storken fick hjälp, berättar Micke med ett leende.

Fakta

Djurambulansen Stockholm har funnits sedan 2012 och är en ideell organisation med djurambulans som snabbt tar djur och deras ägare till veterinären. Djurambulansen består av ett 30-tal eldsjälar med stora djurhjärtan och kunskap om djur, såväl som människor som alla jobbar ideellt. Vi på Agria uppskattar att organisationer som Djurambulansen Stockholm  finns och är därför stolt sponsor av organisationen som kan finnas till tack vare sponsorer, gåvor och medlemskap. Vill du bli medlem gå in på http://djurambulansen-stockholm.se/.
Gillar? 10 av 10 gillade, 5 i betyg