Att adoptera en vuxen hund

Det finns många fördelar med att adoptera en lite äldre hund som omplacerats från ett tidigare hem. Du slipper träna en valp från grunden och du ger hunden en ny chans i livet. Att byta hem kan dock vara påfrestande och det finns några saker att tänka på när du välkomnar en vuxen hund till familjen. 

Det tar tid för hunden att landa i ett nytt hem

Ett nytt hem betyder nya vanor och rutiner. Att komma till ett nytt hem kan jämföras med att flytta till ett nytt land där alla talar ett främmande språk. Hundens vardag och vanor förändras när den måste anpassa sig efter sin nya flock. Därför är det viktigt att inte kräva för mycket av hunden den första tiden. Ofta tar det mellan sex och tolv månader innan hunden bott in sig helt.

Lägg tid på att lära känna varandra

Att ha kul tillsammans är jätteviktigt för att bygga en bra relation. Aktivera hunden med sådant som du vet att den tycker om. Låt också hunden vara med mycket i familjen, men respektera samtidigt om den vill vara i fred. Tillit tar tid att bygga upp och inledningsvis får du kanske ha överseende om hunden stundtals visar oönskade beteenden.

Osäkerhet kan visa sig som separationsångest och resursförsvar

De stora förändringarna som en omplacering innebär kan i vissa fall leda till osäkerhet. Separationsångest är inte helt ovanligt och grundar sig sannolikt i att en hund som blivit ”utslängd” ur en tidigare flock inte vet om den nu kommer bli lämnad ännu en gång. Här är det viktigt att träna hunden som om den vore en valp. Lämna den endast korta stunden i början, begränsa ytan och ge den något hårt att tugga på. Beroende på hur hundens liv sett ut tidigare kan osäkerheten också visa sig genom att den börjar vakta saker eller flockmedlemmar. Ett bra sätt att få bukt med ett sådant problem är att träna byteshandel.

Köp inte en smuggelhund

Fall inte för frestelsen att rädda en hund som du misstänker har smugglats till Sverige. Om du gör det bidrar du till att oseriösa hundsmugglare och utländska valpfabriker kan fortsätta sin verksamhet. Det har på senare tid till exempel uppmärksammats att hundar ibland smugglas till Sverige och registreras som avkommor till svenska tikar och på så sätt får falska stamtavlor. Agria vill därför uppmana alla som går i hundköpartankar att vara noggranna i sitt val av uppfödare.

Gillar? 4 av 4 gillade, 5 i betyg