Åka tåg i Sverige med sällskapsdjur

De allra flesta tåg i Sverige erbjuder djurplatser i någon av sina vagnar. Men en del tågföretag tillåter inte djur alls, så leta alltid efter specifika djurplatser när du bokar biljett för dig och ditt djur.

Är det ett tåg som inte har bokningsbara platsbiljetter, så sätter ni er bara i den djurtillåtna vagnen. Djurvagnen brukar vara tydligt skyltad, ofta på vagnsdörren.

Åka tåg utomlands med sällskapsdjur

Precis som i Sverige finns det många tåg som tillåter djur i vissa vagnar. En del tågföretag tillåter inte djur alls, så leta alltid efter specifika djurplatser när du bokar biljett för dig och ditt djur.

Viktigast av allt när du reser utomlands med tåg med ditt djur är att kolla vilka införselregler som gäller för just det landet ni ska till. Besök myndighetens webbplats för det land ni ska till, eller kontakta dem på annat sätt för att få koll på vilka regler som gäller. Gör detta i god tid innan resan, då vissa av kraven som måste uppfyllas ska göras långt innan resan.

Olika länder har olika regler för införsel av djur. Det kan exempelvis handla om krav på pass, ID-märkning, avmaskning och vaccinationer.

Resa långt med djur

Om er tågresa är lång är det bra att förbereda er för att både du och ditt djur ska få en så trevlig trip som möjligt. Har du en hund, se till att rasta den ordentligt innan resan och ha koll på de olika stoppen. Bra är att höra dig för om det finns något längre stopp, där du kan gå ut för en kortare kisspaus under resans gång.

Vissa djur kan bli åksjuka av att åka tåg, detta vet du kanske om redan innan, om ditt djur exempelvis blir åksjuk när ni åker bil eller buss. Då kan det vara en idé att inte ge mat precis innan avfärd.

Oavsett vilket djur du reser med, försök att göra resan så behaglig som möjligt för ditt djur. Har du en hund, ta med favoritfilten, en rolig leksak och lite godis. Har du ditt djur i bur under resan? Gör det så mysigt du kan för djuret. En katt kan tillexempel uppskatta om buren står lite avskilt. Och glöm inte vatten till ditt djur!

Resa med flera djur

Ofta finns det en gräns för hur många djur du kan ta med dig på din biljett. Kontrollera därför noggrant reglerna som gäller för det bolag du bokar med. Vissa företag erbjuder dig att ta med flera djur till en extra kostnad.