För att diagnostisera demodex tas flera, ganska djupa, skrapprover då kvalstren inte går att se med blotta ögat. Det innebär att veterinären med hjälp av en skalpell skrapar upp små skrubbsår på olika ställen i hundens hud. I mikroskop kan veterinären sedan se parasiterna som små cigarrformade kryp.

Brist i immunförsvaret

Demodexkvalster finns normalt hos alla hundar men vid provtagningar på en frisk hund är det näst intill omöjligt att hitta kvalstren genom skrapprov. Immunförsvaret hos en frisk hund bekämpar kvalstret och håller kvalstret i skick. Hos hundar som är sjuka i annan sjukdom eller har ett nedsatt immunförsvar kan kvalstren orsaka problem. Immunförsvaret har inte förmågan att hindra kvalstren från att frodas och föröka sig. Demodex är ärftligt och vanligare hos vissa raser.

Hårlösa fläckar på hunden

Pälsen i områdena faller av helt eller delvis och orsakar de karaktäristiska hårlösa fläckarna som demodex innebär. Kvalstren gör att hårsäckarna, och områdena runt dem, blir irriterade och inflammerade vilket kan leda till besvärliga bakterieinfektioner och klåda.

Olika former av demodex

Demodex finns i olika former och delas ofta in i när i livet hunden drabbas (juvenil eller adult) och hur drabbad hunden är (lokal eller generell). En hund som exempelvis drabbas av stora problem i ung ålder räknas till juvenil (på grund av åldern) och generell (på grund av omfattningen av affekterad hud).

När i livet drabbas en hund av demodex?

Juvenil demodex

Juvenil demodikos visar sig före ett och halvt års ålder. Vanligast är att de första symtomen kommer mellan sex och nio månaders ålder.

Adult demodex

Adult demodikos drabba hundar i vuxen ålder. Det ligger ofta en sjukdom eller medicinering bakom. Om hunden drabbas av demodex i vuxen ålder är det alltså viktigt att inte bara behandla själva demodexen utan också att hitta den bakomliggande sjukdomen.

Hur drabbar demodex hunden?

Lokal demodex

Om hunden har små hårlösa fläckar brukar den kallas för lokal demodex. Det är den lindrigaste formen av demodex som kan läka av sig själv och för det mesta uppkallar den inte några större besvär hos den drabbade hunden.

Generell demodex

Den generella formen är mer svårbehandlad och kräver ofta en längre behandling. Hunden får inte bara håravfall utan kan också drabbas av klåda, utslag, hudförtjockning och mjäll som exempel. Är hundens tassar angripna så räknas den alltid som generell.

Behandling

De finns olika typer av behandling beroende på vilken form hunden är drabbad av. Det finns behandling med medel i spot-on form eller tabletter som tar död på parasiterna. Behandlingen följs upp med skrapprover. Behandlingen avslutas när kvalster inte kan påvisas vid 2 provtagningar med en månads mellanrum.

Parallellt med behandling av demodex bör det också utredas om det är en underliggande sjukdom som påverkat immunförsvaret negativt. Om en underliggande sjukdom identifieras bör även den behandlas.

De allra flesta hundar med demodex kan må bra av att bada i ett bakteriedödande schampo eftersom det minskar risken för sekundära hudinfektioner som sjukdomen annars kan orsaka. Demodex smittar normalt inte hundar emellan.

Vanliga frågor om demodex

Demodex, hårsäckskvalster, visar sig oftast genom att hunden får hårlösa fläckar på huden. Demodex finns naturligt hos alla hundar men ställer till problem hos hundar som är sjuka eller har brister i sitt immunförsvar.

Demodex finns i olika former och delas in i när i livet hunden drabbas (juvenil eller adult) och hur drabbad hunden är (lokal eller generell).

Demodex behandlas olika beroende på vilken form av demodex hunden drabbats av. Men att bada hunden i ett bakteriedödande schampo brukar göra gott för en hund med demodex eftersom det minskar risken för sekundära hudinfektioner som sjukdomen annars kan orsaka.

 

Demodex smittar inte från hund till människa då kvalstret är artspecifikt. Normalt smittar det inte hundar emellan heller.

Demodex är ärftligt och vanligare hos vissa raser.

Källa

Kerstin Bergvall, Leg. Veterinär, Specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar, Specialist i dermatologi, Diplomate ECVD. Kerstin har studerat demodex hos hund i ett projekt finansierat genom Agria och Svenska Kennelklubben Forskningsfond.

Läs hela forskningsartikeln om demodex hos hund redovisas här.(PDF)