Storleken har ingen betydelse! Eller? Eftersom att storlek på hund handlar mycket om tycke och smak, har vi därför pratat med några stor- och småhundsägare för att se just vad de tycker och tänker i frågan.

Tänk på att det inte bara är hundens storlek som är viktig att ta hänsyn till i valet av hund. Här kan du läsa fler tips för att hitta rätt hund för dig.

Vad är det bästa och sämsta med en stor eller liten hund?

Vi frågade några hundägare på Agria vad de tycker är positivt och negativt med storleken på deras hund. Läs svaren om allt från chihuahuor till grand danois och vad deras ägare tycker om fördelarna och nackdelarna med att ha en stor eller liten hund.

Vad svarade dem?

Stora hundar

Positivt:
  • Trygghet
  • Oömma
Negativt:
  • Dyrare
  • Tar större plats och är svårare att ta med

Små hundar

Positivt:
  • Tar mindre plats och är lätta att ta med
  • Billigare med mat och vissa tillbehör
Negativt:
  • Rädsla för att hunden ska skada sig
  • Större försiktighet runt andra hundar och människor

Detta är några av svaren vi fick, läs mer om vad hundägarna svarade på frågan ”Vad är det bästa och sämsta med storleken på din hund?”.

Sophia Maule, rhodesian ridgeback på 45 kilo

- Sen vi skaffade vår hund har jag aldrig känt mig rädd när jag är ute och går ensam i mörkret. Jag känner en stor trygghet i att ha en så stor hund. Det blir ju definitivt mindre utrymme för oss andra i soffan och han äter oss ur huset, men det är mycket hund att krama och det gillar vi!

Sofia Schöning, två chihuahuavalpar på 3 respektive 3,7 kilo

- Jag har vuxit upp med stora hundar med mycket päls. När jag själv skaffade hund ville jag ha en liten ras. Då föll valet på chihuahua. Påhittiga vakna små hundar som är med på det mesta, bara de får vara med sin familj. Det som ibland är svårt med små hundar är att många, både barn och vuxna, gärna vill lyfta och bära dem. Något man inte skulle göra med en labrador precis.

Sanna Persson, två grand danois på 65 kilo vardera

- Vänliga hundar som gärna ligger nära, både i sängen och i soffan men som också vaktar hemma vilket är skönt när man bor i skogen. Mycket att älska! Ibland lite opraktiskt, t.ex. behöver man en väldigt stor bil (speciellt med 2 stycken stora) eller när "lilla valpen" på 1 år och nästan 65 kilo får för sig att hoppa jämfota av glädje när hon ser en annan hund eller något annat kul.

Jade Ylitalo, en blandras kleinspitz/japans spets 6 kilo, en papillon på 4 kilo

- Det är superenkelt att ta med hundarna överallt, oavsett om jag åker kommunalt, bil eller till och med flyger. Jag brukar till och med få ta med hundarna på restauranger och in i butiker utan problem. Däremot så upplever jag att man måste vara lite mer försiktig när man har småhundar. Både så att ingen råkar trampa på dem eller att de blir skadade av större hundar.

Sara Björkner, två schapendoes på 20 och 13 kilo

- Jag tycker storleken är bra då de är tillräckligt små för att kunna lyftas vid behov och de är lätta att ha med men de är ändå rejäla hundar som orkar hänga med på det mesta. Jag kommer inte på några direkta nackdelar. Möjligtvis att jag skulle känna mig tryggare om det kommer en lös hund rusande om de hade varit större.

Ester i Agrias monter på Sweden Horse Show. Ester älskar uppmärksamhet och sitter gärna i centrum för att få klappar och beröm.