Kvalster som bor i hundens hårsäckar

Foto: Kerstin Bergvall

Tänk dig att din hud kryllar av små kvalster. Små, feta maskliknande djur som bor i hårsäckarna och som gör dig sjuk i minst sex månader. Det är verklighet för alla de hundar som varje år drabbas av demodexkvalstret. 

Demodexkvalster finns naturligt hos alla hundar, men som ställer till problem bara hos de individer som är sjuka eller har brister i sitt immunförsvar.

- Hos en hund som av någon anledning har nedsatt immunförsvar kan kvalstret frodas och föröka sig nästintill ohämmat. Det är då hudsjukdomen demodikos uppstår, säger veterinär Kerstin Bergvall vid SLU, som har studerat demodex hos hund i ett projekt finansierat genom Agria och Svenska Kennelklubben Forskningsfond.

Demodikos hos hund delas in i två kategorier; en juvenil form, som drabbar hundar under 18 månaders ålder, och en annan typ som drabbar äldre hundar.

Forskningsprojektet ville bland annat undersöka kliniska faktorer kring demodikos.

- Finns risk för återfall, är behandlingarna framgångsrika eller förekommer det att hundar faktiskt avlivas på grund av demodikos? Är sjukdomen lika vanlig hos tikar och hanar, och hur vanligt är det att man behöver sätta in antibiotika? Allt detta är sådant vi ville få svar på, säger Kerstin Bergvall.

Med hjälp av ett forskningsanslag beviljat genom Agria och Svenska Kennelklubben Forskningsfond, har Kerstin och hennes kollegor nu lyckats svara på många av de här frågorna. Totalt har projektet tilldelats 430 000 kronor under 3 år, involverat många hundra hundar och minst lika många hundägare.

Läs hela artikeln här

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg