Försvunnen hund – vad gör jag?

Att ens hund springer bort eller blir stulen är mångas värsta mardröm. Hur vanligt är det, vad kan du göra och hur gäller försäkringen om det skulle hända dig?

- De senaste fem åren har cirka 200 hundar i Agrias bestånd anmälts försvunna och endast tre stycken har anmälts stulna*. Det vanligaste är att hundar springer bort i samband med jakt, berättar Annika Huhtala, Skadechef Smådjur på Agria Djurförsäkring.

Hur gäller försäkringen?

Det kan kännas skönt att veta vad du själv kan göra om din hund skulle försvinna. Att veta hur försäkringen gäller är ofta också en betryggande känsla.

Har du en livförsäkring kan du få ersättning om din hund sprungit bort eller stulits och inte hittats inom tre månader. Händelsen ska vara polisanmäld och du ska också ha annonserat ut en efterlysning. Det kan du göra i lokaltidningen eller på Facebook. Huvudsaken är att ditt inlägg får en bred spridning. Livförsäkringen har ingen självrisk.

Samma gäller för tilläggsförsäkringen Agria Användbarhet med undantag från att du kan få ersättning redan inom 30 dagar.

Förebyggande åtgärder

En bra sak att göra i förebyggande syfte är att registrera både din hund och dig själv i ett eller flera ägarregister. Det kan du göra både i SKK:s (DjurID) och Jordbruksverkets ägarregister. Där fyller du bland annat i dina kontaktuppgifter och information om hunden så att ni lättare ska kunna återförenas om din hund försvinner. Se även till att dessa uppgifter är uppdaterade om du t.ex. byter telefonnummer.

Vi rekommenderar heller inte att lämna hunden utan uppsikt exempelvis utanför affärer, då tillfället kan göra tjuven.

Har du inte, men vill ha en livförsäkring till din hund tecknar du en enkelt här eller kontaktar oss på 0775-88 88 88.

*Agria har cirka 50 procent av försäkringsbeståndet på hundar i Sverige.

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg