Till Sweden International Horse Show hör inte bara show och tävlingar utan ett helt mässområde och en kunskapshörna. Här tog Fredrik Steen med övningshundrarna Doris och Kyle plats.

Två hundar med inte så dramatiska men väl så vanliga problem. Doris, blott fem månader gammal, glömmer gärna sin matte när hon tycker att något roligare inträffar på annat håll. Kyle blir väldigt exalterad när hon träffar nya människor.

– Nej det är kanske inte är ett jätte stort, en trea på en tiogradig skala, tyckte Kyles ägare Josefine.

Fredrik Steen höll med om att det var ett angenämt problem som Josefine hade med sin hund.

– En hunds som bits är definitivt ett större problem än att den hoppar och är glad men väl är det ett problem som man kan jobba med, sa Fredrik.

Som övning fick Josefin promenera med Kyle i koppel och mötte Fredrik på mitten av banan. Ingen reaktion. Kyle uppförde sig exemplariskt.

– Inte helt ovanligt, nu så reagerar du säkert omedvetet på annat sätt än hur du hade gjort om du inte ville att hon skulle hoppa och hälsa, sa Fredrik

En statist kallades in för att se om reaktionen blev annorlunda då men Kyle var precis lika duktig.

– Det gäller att du lär dig att förekomma problemet. Visst tar hon fart mot den mötande personen ungefär tre meter bort? Förekommer du Kyle och påminner om att ”ge tusan i den där människan nu” istället för att bestraffa henne när det redan är för sent så är du en bra bit på vägen.

Nästa hund med problem var Doris, fem månader gammal.

– Har jag inte godis med mig så kommer hon inte vid inkallning, berättade Katarina som äger Doris.

Måste kunna komma utan godis

Fredrik menade på att det är ett vanligt problem som nästan alltid kommer hos valpar, förr eller senare.

– Belöningen blir liksom inte intressant. Får jag samma julklapp varje år så tycker jag inte att det är spännande längre efter ett tag. På samma sätt är det för hundar och hunden börjar värdera vad som är roligast – det den håller på med just då eller du. Det gäller att lära hunden att det inte är ok att ignorera en inkallning, sa Fredrik.

Fredrik påpekade ändå att det är viktigt att ge belöning.

– Ge belöning varje gång hunden kommer till dig, även när det är spontant. När hunden är så här ung så kan du ha en lång lina på den så den inte kan ignorera dig och kom ihåg att inkallning är något som man alltid, genom hundens hela liv, måste öva på, rådde Fredrik Steen.