Årets Utställningshund 2014

Fredrik Nilsson och Mikael Nilsson är stolta ägare till Årets Utställningshund Ch Kudos Firework, även kallad Tom.

Dvärgpudeln Ch Kudos Firework är Årets Utställningshund 2014. Det är prisutdelning på MyDog och Tom, som vinnaren kallas, seglar elegant in i finalringen tillsammans med sin uppfödare och delägare Mikael Nilsson.

Publiken jublar, Svenska Kennelklubbens VD Ulf Uddman gratulerar, Agrias marknadschef Magnus Berglin likaså och överlämnar såväl blomster, som kokard och ett resestipendium om 20 000 kronor.

Tufft tävlingsår 

Det har varit ett tufft tävlingsår. Varje hunds åtta bästa tävlingsresultat från säsongens 41 kennelklubbsutställningar räknas. Inför Stockholm Hundmässa var det så tight mellan de fyra topphundarna att den utställningen skulle bli avgörande.

Såväl borderterriertiken Vimla, Ch Sweeping There Must Be An Angel som leonbergern Marwin, Ch Namupalan Bling Smack Chap, hade goda chanser att peta Tom från första platsen under den showen. 

Salukin Rios, Ch Qirmizi, var däremot förhindrad att bättra på sina poäng då han var i Amsterdam den helgen. Han hade nämligen övertagit Toms plats att representera Sverige i prestigetävlingen World Challenge då Mikael ansåg det viktigare att försvara Toms ställning i den här tävlingen. 

Vare sig Vimla eller Marwin lyckades emellertid inte erövra några nya poäng i Stockholm medan Tom bättrade på sin pott genom att bli Best In Show. Därmed var det avgjort: Tom var etta, Rios tvåa, Vimla trea och Marwin slutade på den hedrande fjärdeplatsen i års-bästa-tävlingen.     

Från vänster: Nicklas Eriksson, Ingunn Solberg Eriksson, Erica Winberg, Fredrik Nilsson, Petra Junehall, Jessika Junehall Lindberg och sittande längst fram Mikael Nilsson. Foto: Johan Frick Meyer.

Mingel med champagne på MyDog 2015.

Konkurrenter och kollegor 

När prisutdelningen i finalringen är över samlas alla för fotografering i Agrias monter. Stämningen är uppsluppen. Ryggdunkningarna och kindpussarna många. Bubbel serveras och Rios matte Ingunn Solberg Eriksson tar tillfället i akt, intar podiet och spexar med fotograferna.

Så gör de övriga henne sällskap på podiet. Hundarna ska förstås synas mest. Det blir trångt och flamsas. Tjuvnyp och asgarv. Konkurrenter javisst, men ännu mer kollegor. Efter att ha mötts på utställningar var och varannan helg under hela fjolåret är de numera mer än bekanta och har ett särskilt band då de delar samma erfarenhet. 

För alla har de haft hundratals timmar av minutiösa förberedelser, många och långa resor. De har alla upplevt nervositeten och kicken när adrenalinet slår till. Likaså den förlamande tröttheten som förr eller senare infinner sig när det odelade nöjet plötsligt börjar kännas kravfyllt, när ens hund inte längre är tävlingens underdog utan har nått en position som förväntas försvaras. 

Borderterrier sällsynta i tävlingen

Petra Junehall, Marwins ”personal groomer” och mamma till Marwins matte Jessika Junehall Lindberg, är väldigt stolt över både dotter och hund och det med all rätt. Båda är väldigt unga. Jessika är 21 och Marwin fyllde två år så sent som i höstas. Det var först då han blev champion efter 31 cert, sju gruppvinster och fem BIS-placeringar. Under året var han dessutom bästa hane på rasens största utställning i tyska Leonberg.

– Han är unik. Ingen leonberger har någonsin varit så framgångsrik och redan vid så unga år, försäkrar Petra och hon vet. Hon har fött upp rasen sedan 1982.

Även borderterrier är en ras som är sällsynt förekommande bland de främsta i den här tävlingen.

– Rasen är ju så oglamourös, det är ju bara en liten, brun hund, säger Erica Winberg som är Vimlas uppfödare och ägare.

Årets Terrier

Vimla är emellertid allt annat än oansenlig. Redan på sin allra första officiella utställning blev hon BIR och tvåa i terriergruppen. Det var i Malmö 2013. Bedriften återupprepades efter ett par utställningar och kort därefter var hon BIS-4 i Tvååker och sedan BIS i Backamo. Under 2014 visades hon på 20 länsklubbsutställningar. På tio av dem var hon BIG, åtta gånger var hon BIS-placerad varv fyra gånger som Best In Show. Hon blev förstås Årets Borderterrier men även – som första borderterrier någonsin – Årets Terrier.

Saluki

Inte heller saluki är någon särskilt vanlig ras bland de topplacerade i den här tävlingen, vilket man kanske tror. Men den enda som har varit vanlig här är Harley, som vann den här tävlingen såväl 2009 som 2011 och som var tvåa 2008.

Han är en saluki som ägs av Nicklas Eriksson och Ingunn Solberg Eriksson, precis som Rios, årets tvåa. 

Hans första officiella utställning var hos Vinthundsklubben försommaren 2013. Då blev han BIS-2. Kort därefter var han BIS i såväl Askersund som Norrköping. Under fjolåret visades han på 18 länsklubbsutställningar där han vann gruppen 12 gånger. Sju gånger var han BIS-placerad varav två gånger som Best In Show.

Året avslutades (som tidigare nämnts) inte i Stockholm utan i Amsterdam. På World Challenge nådde han semifinalen men på Amsterdam Winner var han Best In Show.

Trivs i rampljuset 

Även om Tom missade World Challenge så har även han hävdad sig väl på de internationella arenorna under året. Bland annat har han erövrat så många BIG- och BIS-placeringar i Italien så att han nådde en topplacering även i den italienska års-bästa-tävlingen. Här hemma inledde han året med två BIS-placeringar här på MyDog. 

Totalt deltog han på 22 länsklubbsutställningar var BIG på tolv av dem och BIS-placerad på tio. Två gånger var han Best In Show. Det var i Piteå och på årets sista show, i Stockholm.

Han är fyra år och därmed äldst av de fyra topphundarna och han, såväl som hans uppfödare/delägare Mikael Nilsson har nått topplaceringar i den här tävlingen fler gånger. 2013 blev Tom sexa och 2003 visade Micke Toms morfarsfar Ch Kudos The Knockout till vinnare i den här års-bästa-tävlingen. Han har även visat flera andra pudlar till mängder av toppositioner både här i Sverige och utomlands. Framgångsmätt blir han emellertid aldrig.

– Nä, det är fortfarande lika roligt och nervöst varje gång. Det är en fantastisk kick att vinna när man vet att man har en riktigt bra hund som har den rätta attityden och som man har gjort sitt yttersta för att presentera på allra bästa sätt, säger han.

– Att hunden verkligen trivs i rampljuset och har kul avgör hur framgångsrik en bra hund blir, förtydligar Fredrik Nilsson som är Toms andre ägare.

Avslutar på topp

Nu har Tom emellertid visats för sista gången. Kanske blir det något exklusivt framträdande någonstans någon gång i framtiden, men både Micke och Fredrik tycker att det känns bra att han får avsluta nu när han står på topp.

De övriga tre lär vi däremot få se mer av, de är ju fortfarande så unga så de kan ju egentligen bara bli bättre. Dessutom har de ju ännu inte erövrat titeln Årets Utställningshund.

Läs mer om slutresultatet i Årets Utställningshund 2014

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg