Det allra första du ska tänka på när du börjar träna är att du ska ha roligt med din hund! En hund som är glad tar sig alltid bättre ut. Då är det viktigt att tänka på belöningen du ger din hund. Du själv måste vara glad och du ska belöna med något som hunden gillar, en leksak eller godis. Godis är att föredra i utställningsringen då det blir diskretare än en leksak, men det är ändå bra att leka fram de olika momenten att stå stilla, trava och hantering. Var aldrig negativ eller tvingande när du tränar din hund! Går det inte som du tänkt så börja bara om från början.

Hur visar man hund

Precis hur du ska visa din hund går inte med korthet att förklara i en text eftersom olika raser visas på olika sätt. Däremot är det nästan i alla raser så att man antingen kan ”friställa” eller själv ”ställa upp” hunden.

Att friställa en hund betyder att hunden står framför dig (och tittar mot dig) och du styr den med tecken, kommandon och dina kroppsrörelser. Helst ska du inte behöva röra hunden någonting, men ibland kan du behöva böja dig ner och justera ett ben.

När man ställer upp hunden är det lättast att stanna hunden och endast flytta de ben som måste flyttas för att hunden ska stå bra. När du flyttar benen på hunden så gör det långsamt med mjuka händer. Annars kan hunden spänna sig och det får motsatt effekt. Därefter håller man i hunden eller kopplet, ibland med lockande godis framför, ibland inte.

Titta hur andra gör

De är bra att titta på bilder eller åka på en hundutställning och försöka se och lära hur de som visar rasen gör. Titta också gärna på andra raser för att se skillnaden i hur man visar upp hunden. Det är min åsikt att man inte ska hänga upp sig för mycket på hur man ”alltid gör” i en viss ras, utan du ska först och främst känna vad som passar dig och din hund!

Att en hund står bra betyder oftast att den står parallellt med framben och bakben, det vill säga ”ett ben i varje hörn”. Frambenen ska stå rakt under hunden och bakbenen ska stå så att hasen är lodrät mot marken. Men det är ofta här som en duktig handler skiljer sig från mängden. För att vinna räcker det inte att bara gå in i ringen och ställa upp hunden. Hunden ska stå och röra sig med attityd. En bra handler kan ta fram det bästa ur en hund och se och justera små detaljer som göra att ekipaget ser så bra ut som det bara går.

När hunden rör sig ska den trava med ett rastypiskt steg. Vad som är rastypiskt är olika från ras till ras. En del har ett långt svävande trav medan andra har lite snabbare och kortare steg. Vad som är viktigt är dock att hunden har attityd. Ofta krävs det inte mer än att hunden tycker att det är roligt att jobba med dig och travar framåt utan att dra eller hela tiden se upp på dig. Ni ska kunna springa motsols i en stor cirkel med hunden på insidan, fram och tillbaka på ett rakt spår samt i en triangel. Ta gärna hjälp av någon när du tränar för att se vad som är rätt tempo för just din hund.

Hunden ska kunna hanteras av andra

Det är också viktigt att din hund är van att hanteras av andra människor. Domaren kommer att titta på tänderna och känna igenom hela hunden. Under den tiden ska din hund stå stilla och inte backa undan. Tandvisningen innebär oftast att domaren lyfter på läpparna runt om för att kontrollera hur bettet ser ut och om hunden har alla tänder. En liten hund ska också vara van att bli uppställd på ett trimbord för domarens genomgång av hunden.

Var inte rädd för att pröva! Utställning är inte till endast för ”proffsen” men helt klart går det bättre om du kommer väl förberedd. En del blir väldigt nervösa när det är dags vilket såklart inte gynnar hunden. Försök bara tänka på att ni ska ha roligt ihop du och hunden och hur det än går har du samma härliga hund med dig hem.

Tips till dig som vill börja ställa ut:

  • Träna hemma först och gå gärna på någon ringträning!
  • Åk gärna med din hund till en utställning någon gång innan ni själva ska vara med och tävla.
  • Se till att hunden är ren och välskött! Pälsen ska vara ren och utan tovor. Klorna nyklippta, öronen rengjorda och tänderna vita!
  • Tänk på din egen klädsel. Hel och ren. Bekväma skor och kläder som har fickor till godiset.

Utställningar hittar du på SKK's hemsida eller i tidningen Hundsport som du får om du är medlem i SKK. Där hittar du också inofficiella utställningar som det kan vara bra att börja träna på. Även rasklubbarna brukar anordna utställningar.