Då endast rashundar har en standard bedöms endast sådana. Blandrasägare kan känna sig litet utanför här, men det finns ju mycket roligt att göra tillsammans ändå.

Varför skall just du ställa ut din hund?

Många tycker det är intressant att få en objektiv bedömning på hur deras hund motsvarar rasstandarden utseendemässigt (exteriört). Det är viktigt att komma ihåg att den perfekta hunden inte finns och aldrig kommer att finnas.

Den rara hund man har med sig tillutställningen fortfarande är lika rar och älskad när man åker hem, vad domaren än tycker. Det är naturligtvis roligt att träffa andra hundägare med samma ras som du själv har. Kanske träffar du din hunds syskon eller föräldrar.

Inofficiella och officiella utställningar

Det finns två typer av hundutställning, officiella och inofficiella. De officiella anordnas av Svenska Kennelklubben (SKK) eller någon av dess specialklubbar. De är endast öppna för av SKK-registrerade hundar. Där dömer endast auktoriserade domare och resultatet stambokförs, vilket betyder att Svenska Kennelklubben registrerar och arkiverar dem.

De inofficiella utställningarna anordnas av olika hundklubbar och domarna där behöver inte vara auktoriserade. Resultaten från dessa utställningar sparas inte. De brukar vara en utmärkt träning för nybörjare i hundsporten och även för ”nybörjarhundar”. I denna text behandlar vi främst officiella utställningar, men likheterna med de inofficiella tävlingarna är stora.

Hundarna delas in i tio rasgrupper som baseras på typ och användningsområde. De olika raserna bedöms i olika klasser, främst efter ålder. Du kan läsa mer om det här:

Klassindelning och bedömning på hundutställning

Prata med din uppfödare

Vad behöver du då tänka på om du vill anmäla din hund till en hundutställning? I första hand skall du prata med din hunds uppfödare för att få råd och tips. De allra flesta uppfödare hjälper gärna sina valpköpare och tycker att det är roligt att hunden ställs ut.

Första utställningen upplevs lätt som stressig och rörig. Det är därför en god idé att först besöka en hundutställning utan hund så att du får se hur det går till. Börja med att deltaga i en mindre utställning, gärna utomhus, där det oftast inte är lika trångt som på en del inomhusutställningar.