Om du har en ljudrädd hund kan det vara bra att låta den undersökas av veterinär innan träning. 

Om hunden blir rädd för olika sorters ljud, som till exempel smällare, raketer, åska, skott, rullskridskor, kan det bero på att hunden ärvt ljudrädslan av sina föräldrar. Det kan också ha varit en chockartad upplevelse, till exempel att den blivit skrämd av en smällare eller ett fyrverkeri som gjort den rädd för ljud.

Rädsla för ljud kan också bero på att hunden har ont i örat på grund av öroninflammation, skräp mot trumhinna eller spräckt trumhinna. Har du en ljudrädd hund kan det alltså vara bra att låta en veterinär undersöka öronen och hörselgångarna innan ni börjar träna.

Börjar du träna ljudlekar med din valp kan du kan förebygga ljudrädsla. Har du en vuxen hund som får panik av vissa ljud ska du kontakta en hundkurator eller psykolog innan ni börjar träna.

Under ljudlekarna är det okej om hunden reagerar för ljuden, men den ska inte bli rädd. Om hunden ”blockeras” förvärras rädslan.

Kastrulleken

Kastruller låter en hel del. Locka din hund att leka med dem genom att lägga i en godisbit. Lägg därefter på ett lock och låt hunden putta undan det för att få tag i godiset. I början bör du ha en tjock matta under kastrullerna så att ljudet inte blir för högt när locket slår i golvet. När träningen går bra kan du variera antalet kastruller och byta till ett ljudligare underlag. Kastrulleken är rolig och effektiv utomhus också.

Skotträdda hundar

Skottberörda hundar kan vänja sig vid smällare och fyrverkerier genom att lyssna på Anders Hallgrens fyrverkeriband. Som namnet avslöjar består det av ljud från smällare och fyrverkerier. När du spelar bandet första gången gör du det med låg volym. Det är det bra om ljudet av smällarna blandas med andra ljud i hemmet som hunden är mer van vid.

Reagerar hunden negativt ska du genast sänka ljudet. Går inte det bör du stänga av helt.

Ju mer hunden vänjer sig vid bandet desto mer kan du höja volymen. Sänk den igen om hunden reagerar negativt. 

När det inte går att höja mer ska du låta ljuden runt omkring försvinna successivt. När ljuden från omgivningen är borta spelar du återigen upp bandet, men återgå då till en låg ljudvolym som du därefter höjer kontinuerligt.