Påskäggsök

Sök är bra mental träning för din hund. Varför inte låt hunden söka efter ett påskägg och sedan försöka öppna det? Påskägg av papp finns i många olika storlekar och du kan anpassa storleken efter din hund. För en liten hund kan det vara enklare med ett litet påskägg medan de större hundarna kan få ett större ägg. Se upp så att hunden inte tuggar i sig delar av påskägget! Vi testade den här aktiviteten på springer spanieln Lava.

  • Lägg några godbitar som din hund tycker om (t.ex. leversnittar eller en köttbulle) i påskägget. Det räcker med ett par bitar för att hunden ska känna lukten av godsakerna.
  • Visa hunden ägget och låt den gärna lukta på innehållet för att väcka intresse.
  • Be hunden sitta i t.ex. dörröppningen medan du gömmer påskägget i rummet. Om hunden är van vid sökövningar så kan du låta hunden sitta i ett annat rum medan du gömmer ägget. Låt sedan hunden söka efter sitt ägg.
  • När hunden väl hittat sitt ägg så kan du öppna det och ge hunden godbiten ur ägget. Vill du göra det lite svårare kan du låta hunden själv försöka öppna påskägget.

Lyfta ägget

En annan rolig aktivitet är att låta hunden försöka lyfta ena halvan av ett påskägg för att få fram sin godis. Den här övningen passar särskilt bra för hundar som inte tycker att sök är lika roligt . Vi testade aktiviteten på basenjin Ronja.

  • Lägg ett par godbitar under ena halvan av ett påskägg. För att inte ägget ska glida runt kan man lägga det på en matta.
  • Låt sedan hunden använda sina tassar och sin nos för att försöka lyfta på ägghalvan och få sin belöning.

Lycka till och glad påsk!