Ett gnagmöte går helt enkelt till så att du låter hunden gå och gnaga på något riktigt gott ur din knutna näve när ni möter en annan hund. Eftersom hunden är upptagen med att gnaga godis kan den inte samtidigt koncentrera sig på den mötande hunden och du etablerar på så vis en god vana.

– Den stora vinningen är att mötet blir fritt från kommandon, förbud och nervositet från vår sida vilket är precis det som krånglar till det annars, förklarar Eva.

Ligg före hunden

För att ett gnagmöte ska fungera ordentligt måste kvalitén på godiset vara tipp-topp.
– Belöningen ska vara det absolut bästa hunden vet och under en tid ska hunden bara få det vid hundmöten. Det är mycket viktigt är att gnagmötet startas när du ser den andra hunden och inte när din hund redan hänger längst ute i kopplet, poängterar Eva.

Målet är att hunden varje gång den ser en annan hund ska söka kontakt med dig för att få sitt favoritgodis.

 

Harley skvallrar till Sofie att han sett hunden i diket framför honom.

Fint att skvallra

När hunden tittat på en störning men väljer bort den genom att söka din kontakt kallar Eva det för att hunden skvallrar.
– Gnagmöten går ofta över i skvaller vilket är en toppenbra bieffekt. Ibland verkar dock hundägare skämmas för att de tar till godis vid ett hundmöte och tycka att gnagmöten är en för enkel lösning vilket inte alls är sant. Jag tycker att man ska använda den typ av lösning som fungerar för en själv och hunden, säger Eva.

Film om skvaller

Här nedan kan du se en film som visar exakt hur hunden ska bete sig när den förstått att det lönar sig att skvallra.

Eva sammanfattar:

  • Underskatta inte gnagmöten
  • Var nöjd om hunden skvallrar

Läs även del 1 och 3 i serien jobbiga hundmöten:

På kurs med Eva: Jobbiga hundmöten, del 1

På kurs med Eva: Jobbiga hundmöten, del 3