- Jag brukar jämföra min tid som jägare utan hund med att fiska utan båt, det går bra men det är absolut inte lika roligt eller ultimat, säger Ludvig med ett leende.

Att Wilda älskar jakt är det inget snack om, men året består inte bara av jaktsäsong. Här får vi följa med under ett helt år, från högsäsong för jakt till viloperioder för såväl hund som husse.

Klövvilt med inslag av vildsvin

Ekipaget jagar framförallt klövvilt med rådjur och hjort som favorit. Det händer att de även jagar vildsvin och älg.

- Varje hund är en egen individ och jag märkte att klövvilt passade Wilda bäst därför jagar vi framförallt det, berättar Ludvig.

Ca 7% av blandrasägarna jagar med sina hundar enligt en ny undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra. Läs mer om undersökningen här

Jaktsäsong

Årets höjdpunkt är inte svår att räkna ut när den är. Ludvig och Wilda är relativt nya i situationen som hund och förare men är redan ett team att räkna med. Efter tre jaktsäsonger tillsammans känner Ludvig att Wilda verkligen är en hund att räkna med. De har redan hunnit med flera prestationer utöver det vanliga.

- Vi var inbjudna som gäster att släppa hund. Den dagen sköt vi tre rådjur, det var en riktigt härlig känsla.

Att livet som hundförare passar Ludvig går inte att ta miste på och familjen har nu fått utökning med ytterligare en jakthund.

Återhämtningsperiod

Jaktsäsongen är ofta väldigt intensiv och återhämtningsperioden är nödvändig. Även om perioden ger rum för välbehövlig vila kan en hårt arbetande hund som Wilda inte bara slappa.

- Vi fyller tiden mellan jaktsäsongerna med träning både för hjärna och kropp, det är nödvändigt för att Wilda ska må bra.

Det kan vara svårt att hitta en aktivitet som är krävande nog under viloperioderna. Wilda och Ludvig har lyckats hittat den ultimata träningen för dem båda.

- Jag ror ut med vår båt och Wilda simmar med, hon älskar även att apportera i vattnet.