För att en hund ska orka följa med på jakt måste den vara i god form. Tar du med en otränad och ivrig hund kan den drabbas av överansträngning av muskler och leder. Överviktiga hundar kan till och med kollapsa.

Se därför till att hunden har tränat ordentligt och är redo för den fysiska aktiviteten. Simning är ett bra sätt att träna upp musklerna. När grundkonditionen är bra kan cykelturer öka uthålligheten.

– Har du en äldre hund kan det vara en god idé att ta den till sin veterinär för en besiktning. Där kan du kontrollera att hjärtat är friskt, säger Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Tänk också på att det vanliga fodret kan behöva bytas mot ett högenergifoder. Ett sådant innehåller extra protein och fett som gör att hunden orkar mer och inte tappar i hull under en ansträngande jaktsäsong.

Bättre koll med pejl

En trött hund söker sig oftare till vägar och banvallar, där det är lätt att ta sig fram. Genom att använda en pejl har du bättre koll på var hunden finns och större möjlighet att reagera om den är på ”farliga” ställen där den kan bli överkörd. Det är vanligt att hundar dör i trafikolyckor under jakten, men hur många är okänt eftersom statistiken inte skiljer på de trafikolyckor som sker under jakt och de som inte gör det. Ett markeringstäcke ger ytterligare skydd i trafiken. Den minskar även risken för att hunden blir vådaskjuten.

– Jakthundar hamnar ibland i skottlinjen under jakten. Om du ser till att hunden syns ordentligt, med ett markeringstäcke eller halsband med utstående flärpar i starka signalfärger minskar du risken att hunden blir vådaskjuten.

Markeringstäcket eller halsbandet ska vara elastiskt eller hålls ihop med kardborrband så att hunden kan slita sig loss om den fastnar i något. Färgstarka täcken och halsband är extra bra när man jagar i gryning eller skymning. De minskar också risken för att hunden ska bli påkörd om den korsar en bilväg eller springer längs vägen.

– Om din hund är långhårig kan ett markeringstäcke med reflexer vara ett bättre alternativ eftersom pälsen annars hänger över halsbandet, fortsätter Lena Bjurström.

Skyddsväst mot viltskador

Det händer ibland hundar skadas av vilt. Framför allt ser vi en ökning av antalet vildsvinsskador, även om mörkertalet fortfarande är stort. Numera finns en skyddsväst framtagen för att skydda hunden mot bland annat vildsvinets betar.

– En sådan väst är gjord i stryktåligt kevlar. Den skyddar hunden från aggressivt vilt samtidigt som den värmer och fungerar som en flytväst om hunden hamnar i vatten, berättar Lena Bjurström.

Agria premierar sina kunder som använder den särskilda västen genom att ge en lägre självrisk för viltskador när hunden har burit västen.

Agrias siffror på antal hundar som har skadats eller dödats under jakten 2010:

Skottskada 15
Dödad/skadad av tåg 51
Dödad/skadad i andra trafikolyckor under jakten Ingen uppgift
Dödad/skadad av rovdjur 20
Dödad/skadad av vildsvin 93
Dödad/skadad av vilda djur 55

Vår jaktlagstiftning säger att alla jaktlag ska ha tillgång till en tränad eftersökshund. Det finns ungefär 180 000 jakthundar i Sverige. Agria har tagit fram en jaktlagsförsäkring som är särskilt bra för jaktlag som lånar en hund under jakten.