Det finns flera olika tillbehör du kan transportera din hund i på cykelturen. Se till att välja ett alternativ som passar både dig och din hund. Och tänk på att det allra viktigaste är att tänka på är hundens säkerhet.

Tänk på säkerheten

Oavsett vad du väljer för alternativ för att transportera din hund på cykeln är det viktigt att tänka säkert. Här är några tips på frågor du kan ställa dig inför cykelfärden med hund.

  • Är den anpassad för hund?
  • Är den godkänd för din hunds vikt?
  • Är den fäst på rätt sätt och sitter fast ordentligt?
  • Sitter hunden säkert om du bromsar eller vinglar till?
  • Kan du ha uppsikt över hunden under cykelturen?

Cykelvagn

En cykelvagn fästs bakom cykeln och är lika cykelvagnarna som används för barn. Cykelvagnarna finns i olika storlekar och kan användas av allt från de allra minsta till de största hundarna. Detta är ett bra alternativ (om inte det enda) för dig som har en större hund som inte får plats i väska eller korg. Se till att det finns en fästanordning för en säkerhetssele så att hunden sitter tryggt om du tvingas bromsa in kraftigt. Cykelvagnar är

Cykelkorg/cykelväska

Den finns många olika typer av väskor och korgar för att cykla med hund. När du använder någon av dessa är det viktigt att ha koll på viktgränsen för dem. De är oftast endast anpassade för små och relativt lätta hundar. Se till att hunden sitter bekvämt i korgen eller väskan och har tillräckligt med plats. Du kan såklart bädda med sköna filtar för att höja mysfaktorn ytterligare. Och viktigast av allt, se till att hunden sitter säkert och att du har koll på hunden under cykelfärden.

Cykelflak

Lådcyklar eller flakcyklar som det också kan kallas, har en låda eller ett flak på cykeln. Dessa kan man se transportera både packning, barn och faktiskt hundar. En del har tak över sig och andra inte. Det man bör tänka på här är att hunden sitter säkert med någon form av säkerhetsbälte. Öka gärna mysfaktorn med en skön bädd eller hundens favoritfilt också.

Tips till dig som vill träna hunden att springa bredvid cykeln