En av Annas absoluta specialiteter inom lydnaden är fjärrdirigering och på det ämnet håller hon en januarikväll en clinic i Eva Bodfäldts regi för ett gäng entusiastiska hundmänniskor. Under clinicen demonstrerar Anna sitt tänk och träning med hjälp av sin fantastiska border collie Grym. Men hon tar även hjälp av malinoisen Tima och pumi-valpen Deia som inte kommit lika långt i sin träning.

Fjärrdirigering handlar mycket om att få hunden att bli medveten om sina tassar och det är en lång process att lära den kroppskontroll.

– Jag tänker inte alls teknik i början utan min träning handlar då enbart om att få hunden att bli medveten om vad den gör med sina tassar.

Bollar, kuddar, rullar

Till clinicen har Anna med sig en hel uppsättning av saker som hon använder i sin träning. Att det bara är fantasin som sätter stopp för saker som du kan dra nytta av i din hundträning blir tydligt när man ser berget av kuddar, bollar, rullar och diverse lådor.

– Jag börjar min träning med att skapa ett intresse för det jag ska träna hunden på och letar efter hundens vilja att anstränga sig.

Anna tipsar alla som tränar hund att tidigt i träningen själv tänka efter var tassarna ska vara när du är nöjd och vilket beteende som du därmed ska belöna.

– Låt hunden själv hitta balansen och belöna när den gör det du i förväg tänkt ut är rätt, säger hon.

Muskelbygge

Många av Annas övningar kan också användas för att bygga muskler eftersom kroppskontroll handlar mycket om att fysiskt orka utföra vissa moment.

– När Grym hade skadat sig använde jag till exempel en övning där han fick kliva upp och ned med sina bakben på en pappkartong.

Din egen kroppskontroll

Det är inte bara hunden som ska lära sig kroppskontroll utan även du som förare behöver bli medveten om hur du påverkar hunden med din kropp.

– Testa dig fram genom att göra små, små rörelser och se hur dessa påverkar din hund. Behöver du kanske luta dig mer åt något håll eller röra dig långsammare. Det finns inga rätta svar på det utan du måste testa vad som funkar på just din hund.

När hunden genom upprepade övningar får lära sig kontrollera sina tassar på tegelstenar, lådor, bollar med mera skapas muskelminne och det blir lättare för hunden att göra samma sak i andra situationer. Var dock inte rädd för att utmana hunden i träningen eftersom de tycker det är roligt lovar Anna.

– Det blir tråkigt för hunden att stanna kvar för länge på en och samma nivå.  

Bättre självförtroende

Som avslutning på clinicen bygger Anna upp en hel bana av saker som hundarna ska ta sig över utan att nudda mark. Förutom att lära sig kroppskontroll och förbättra sin fysik är det lätt att se på hundarna hur rolig de tycker träningen är.

– Dessutom får en hund med kroppskontroll automatiskt bättre självförtroende, avslutar Anna.

Tips! På Annas egen YouTube-kanal kan du se massa filmklipp från hennes träning.

Anna Hilding på YouTube