Vad är det då som gör att Hanna och Diva blivit så bra? Vi har intervjuat Hanna för att ta reda på mer om varför de började, om de har några tips att dela med sig av och vad Diva betyder för henne. Oavsett om du är expert eller nybörjare kan du hämta inspiration från Hanna och Divas berättelse.

Vilka är ni?

Vi bor i Strängnäs och har tävlat Agility sedan början av 2011. Diva är både min första familjehund och första agilityhund. Diva är en blandning mellan border collie och jack russell. Fördelen med Diva är att hon är en liten hund men också väldigt mycket hund. Diva älskar att arbeta och hon är så otroligt lättlärd. Hon älskar dessutom korv och nästan allt annat som går att äta, så hon går att muta väldigt enkelt. Diva betyder allt för mig! Hon har lärt mig så otroligt mycket, exempelvis glädjen att träna hund. En bättre första hund hade jag inte kunnat få. Hon är min bästa vän i alla lägen.

Hur kommer det sig att du valde just Diva när du köpte hund?

Vi ville ha en trevlig hund i litet format. Divas kull såg vi i vår lokala tidning så vi bestämde oss för att åka och titta på valparna. Där träffade vi föräldrarna, båda med väldigt bra psyke. Hela familjen blev kär i lilla Diva, så det blev hon som fick följa med hem. Att hon är blandras spelade ingen roll.

Diva poserar fint för kameran.

Vad är det som gör att ni tävlar i agility?

Vi båda älskar det! Diva hör hemma på agilitybanan, skulle aldrig kunna ta det ifrån henne. Hon är en arbetsmyra, men att det blev just agility för oss var nog bara slumpen. Hon har även väldigt lätt för att komma in i något väldigt fort och fokusera direkt, som t.ex. på agilitybanan. Där är det bara agility som gäller, inget annat.

Vad gör er till ett framgångsrikt och bra team?

Vi båda är väldigt envisa. Vi hade nog aldrig kommit så här långt om Diva inte älskat agility så pass mycket som hon gör. Hon har det där lilla extra. Vi förstår varandra och har väldigt roligt tillsammans.

"Det finaste man har sätter man på bordet".

Vilket är ert bästa tävlingsminne?

Vårat första SM i Sollefteå 2014. Vi åkte upp med dåligt självförtroende då hon inte alls gått bra på träningarna innan. Väl där var det som att hon inte gjort något annat än sprungit agility. Det var som om hon visste vad som stod på spel. Vi gav allt tillsammans och vann!

Vad fick er att ta steget från träning till tävling?

Jag kommer ihåg att vi gick en kurs på hemmaklubben innan vår första tävling. Jag fick ganska så bra lovord från min instruktör som gjorde mig motiverad till att tävla.

Hur tränar ni inför en tävling?

I de flesta fall är det beroende på resultatet från föregående tävling. Efter tävling skriver jag alltid upp vad som gått bra och vad som gått mindre bra. Det som gått mindre bra tränar vi då lite extra på. I början av säsongen tränar vi inte på så mycket annat än hoppteknik, balanshinder och slalom. Vi tränar aldrig dagen innan tävling. Vi tränar heller aldrig dagen efter en tävling.

Vad har du för tips till dem som är sugna på att testa agility?

Framförallt, ha roligt! Och skippa inte grundträningen. Be gärna om tips eller gå en kurs för någon som kan agility. Skicka iväg ett meddelande på Facebook till mig, jag hjälper gärna till!

Hannas och Divas priser/titlar i agility

Distriktsmästare Södermanland 2012
Årets agilityhund SLKK 2012, 2013, 2014 & 2015
Kvalad till DPAC final 2013
Kvalad till SM 2014, 2015 & 2016
4:a Årets Agilityhund Sverige 2013 & 2014
Uttagen till Sveriges landslag, EO, 2014 & 2015
Svensk mästare agility small 2014
4:a SM small 2015
AgHD III (Agility Hopp diplom klass 3) Cert för blandrashundar
AgD III (Agilitydiplom klass 3) Cert för blandrashundar