– Det är synd att vi reagerar så instinktivt eftersom en lugn och trygg magkänsla är den viktigaste ingrediensen för ett bra hundmöte, säger Eva Bodfäldt.

Till Eva Bodfäldt hör det då och då av sig hundägare som tycker det är jobbigt att möta andra hundar på promenaden. Därför har Eva gjort slag i saken och satt samman en kurs som fokuserar på just besvärliga hundmöten.

"Viktigast är att ägaren känner sig trygg"

– Under kursen försöker vi hitta den bästa, individuella lösningen för hunden och ägaren. Viktigast är att ägaren känner sig trygg med att hundmötet ska fungera för annars går det inte att överföra sitt eget lugn till hunden, förklarar Eva.

I denna artikelserie kommer vi att gå igenom flera olika metoder som du kan använda dig av i hundmöten. Den första metoden handlar om att använda din egen kropp för stt blockera och flytta hunden.

Kroppen istället för kopplet

För att utstråla lugn och pondus arbetar Eva mycket med kroppen.

– Jag brukar tänka att det är en häst och inte en hund jag har i kopplet. Då blir det naturligt att använda kroppen istället för kopplet när vi till exempel vill flytta hunden, säger Eva.

Ett av de vanligaste felen som vi hundägare gör är annars att vi drar i kopplet bakifrån och tanken med denna övning är att vi ska ta plats och kommunicera med hunden från rätt håll, det vill säga framifrån.

– När du flyttar hunden med kroppen talar du om för den att du finns där genom att ta tag i situationen, vara tydlig och skapa trygghet. Det är viktigt att komma ihåg är att röra sig lugnt och med tunga steg. Tänk på att sätta i hälarna först när du rör dig så brukar det bli bra, säger Eva.

 

Aldrig tvära framför fötterna

Eva förklarar att om vi lär hunden att flytta sig undan för oss kan vi också lära den att det inte är tillåtet att tvära framför våra fötter på promenaden.

– Det bästa sättet att visa hunden att den inte får byta sida är att helt enkelt ställa sig i vägen för den. Så småningom kommer du kunna använda metoden för att passera andra hundar i lugn och ro.

När du kan styra över var hunden ska befinna sig är det nämligen lättare att vid hundmöten se till att du själv befinner dig mellan din egen hund och den som distraherar.

Träna på döda ting

– Du ska dock börja träna på döda ting. Det kan till exempel handla om att passera lukter, diken, husväggar, cyklar eller bussar på det sätt som du, och inte hunden, bestämmer.

Fundera också över vilka saker och situationer din hund kan passera utan att kasta sig framför dina fötter? Kan den till exempel passera en människa som hälsar, en grupp stojiga barn eller gott godis? När din hund förstår vilket beteende som är rätt blir träningen i andra situationer enklare.

Då ska du också börja belöna hunden genom att låta den få varsågod att gå fram till exempelvis lockande lukter, utplacerade godisskålar eller liknande.

– Kriteriet för belöning är att hunden passerar det den vill ha på rätt sida och när det går som du vill. Ge då hunden ”varsågod”, byt hand i kopplet bakom din rygg  och låt hunden komma fram till det den vill ha. Fortsätt med att variera hur du ger belöningen. Många hundar tycker  att det är en belöning att vi börjar spring eller kastar en boll eller godisar framåt/under tiden. Detta är ett enkelt sätt att ändra fokus, säger Eva.

 

Rör dig lugnt och tungt

Du ska helst inte prata så mycket utan det bästa är att spara rösten till lugna beröm när hunden gör rätt. Det är viktigt med lugn och trygghet när du tränar hundmöten, träningen får inte upplevas skrämmande, säger Eva.

Rygga och gå skänkelvikning

Om du vill träna på att utstråla pondus kan du testa att rygga hunden på en linje med hjälp av kroppen.

– Gå lugnt mot hunden och få den att flytta sig bakåt. Så fort den backar ett steg ska den ha beröm. Om hunden vill kasta sig åt sidan, börjar hoppa eller liknande kortar du bara kopplet, förklara Eva.
När hunden förstått hur den ska backa kan du också flytta den åt sidan med hjälp av kroppen.

 

Eva sammanfattar:

  • Tänk på magkänslan som ska vara lugn och trygg.
  • Dra inte hunden från något utan jobba mot den.
  • Träna på döda ting - passera lukter, diken, husväggar, cyklar eller bussar på det sätt som du, och inte hunden, bestämmer.
Ursprungsartikeln är skriven tillsammans med Eva Bodfäldt 2013-01-14 och uppdaterad av Fanny Modig 2020-10-19.