Det viktigaste är att bli mer avmätt själv

Ordet ”hej” kan sägas på så många sätt. Sluta vara så entusiastisk själv när du säger det. Säg hej till din hund i förbifarten och gå rakt in i köket och börja packa upp dina matvaror eller liknande. Är du upptagen med sysslor blir det inte lika lätt för din hund att ta dig i anspråk. När matvarorna väl kommit in i skåpen har det tagit några minuter och förhoppningsvis har hunden dämpat sig lite. Om hunden fortfarande inte dämpat sig; gå och klä av dig ytterkläderna, gå på toa el. liknande. Ta emot hunden först när den agerar vettigt men tänk på att själv behålla dig lugn och avmätt.

Själv har jag en mycket ömtålig näsa som inte tål att få smällar av en alltför livligt hälsande hund. Därför håller jag alltid i halsbandet med ena handen när jag hälsar på en hoppig hund. På så vis kan jag hålla hunden nere och slipper få en smäll på näsan när jag hälsar på den.

Möt inte hundens blick

På den plats jag befinner mig på just nu har vi sex hundar. Allt från en grand danois/rhodesian korsning till en liten jack russel. När vi kliver ur bilen kommer hundarna farandes och vill hälsa. Man och tonårsdotter har betydligt större bestyr med hundar som hoppar än vad jag har. Den stora skillnaden är att de stannar upp och tar ögonkontakt med hundarna. Själv tittar jag över hundarna, möter inte någons blick och tar tydligt kurs mot dörren. Det går utmärkt för mig att prata vänligt (men dämpat) med dem utan att de hoppar, just för att jag inte stannar upp eller möter någons blick.

Hunden vill ha din uppmärksamhet

Om den är positiv eller negativ är rätt ointressant så länge den får din uppmärksamhet. Att hetsa upp sig och bråka på hunden innebär fortfarande att hunden får din uppmärksamhet. Märker du att hunden återigen börjar hetsa upp sig när du hälsar på den, avbryter du genast hälsandet och sysselsätter dig med något annat.

Att överge hunden och göra annat är i långa loppet ofta det mest effektiva sättet att få hunden att dämpa sig. Vill du läsa mer om hur hundars hälsningsbeteende kan du läsa min bok Hundmöten och Inkallning är så mycket mera.

Memea Mohlin är utbildad hundinstruktör och arbetar med såväl vardagslydnad som problemhundar. Hon har skrivit ett flertal böcker inom området.