Vattensvans är smärtsamt för hunden. Retrievers, spaniels och andra vattenälskande raser är de som oftast drabbas av vattensvans. Tillståndet orsakas troligen av en inflammation i muskulaturen i svansroten som uppstår när hunden använt sin svans för mycket.

Symtom på vattensvans hos hund

  • Svansen hänger som förlamad rakt ner från ryggslutet.
  • Svansen kan stå rakt ut en bit från svansroten och sen hänga rakt ner.
  • Hunden vill inte vifta på svansen.
  • Hunden kan ha svårt att sitta ned eller att kissa om det är en tik.
  • Hunden är ofta svullen och ömmar kraftigt om du tar den på svansen eller på bakersta delen av ryggen.

Vattensvans försvinner ofta av sig själv

Vattensvans försvinner vanligtvis av sig själv på några dagar om hunden och svansen får vila, hållas varm och torr. Men om hunden är mycket besvärad kan smärtstillande och antiinflammatorisk medicin behöva ges. Om vattensvansen inte ger med sig på några dagar bör du kontakta veterinär eftersom symtomen på vattensvans även kan innebära andra typer av sjukdomar och skador i ryggen.

Vanliga frågor om vattensvans

Vattensvans är en inflammation i muskulaturen i svansroten. Det är smärtsamt och svansen hänger som förlamad rakt ner från ryggslutet.

Vattensvans går oftast över av sig själv på några dagar om hunden och svansen får vila och hålls varm och torr. Smärtstillande medicin kan ges till hunden om den är väldigt besvärad.

En hund som fått vattensvans ömmar om svansen och svansen kan hänga rakt ner som förlamad från ryggslutet eller så kan svansen stå rakt ut en bit från svansroten och sen hänga rakt ner. Hunden kan även ha svårt att sitta ner och tikar kan ha svårt att kissa.