Inspiration till element som är bra att ha med i sin naturbana:

  • Vändningspunkter - ett träd, sten eller lika gärna en kon eller hinderstöd. Poängen är att man rider noggranna vägar och lär sig rida från punkt till punkt.
  • En planare yta där hästarna kan jobbas med mindre nivåskillnader - en äng, grusplan eller skogsdunge.
  • Cavalettibommar som kan bli liggande under längre tid så hästarna lär sig att jobba på dessa, tänk på avstånden beroende på vad det är för häst/ponny som ska gå så att avstånden stämmer.
  • Backar att klättra i - trava och galoppera uppför, skritta gärna nedför.

Skapa ett roligt träningspass ute för dig och din häst

Hela syftet med en naturbana är att du ska kunna skapa en rolig träningsplats utomhus för dig och din häst. Därför får du börja med att titta på vad du har för förutsättningar med yta och natur. Har du en skogsdunge i närheten av stallet som du kan använda dig av, eller en gammal hage som inte längre används? Bara genom att använda dig av de ytor som finns, och sedan anpassa genom att städa undan grenar som är i vägen och lägga ut trädstockar som bommar- så har du kommit ett bra steg på vägen för att få din egen naturbana. Att bygga en naturbana är möjligt för nästan alla, och det är bara din kreativitet som sätter stopp i hur du kan använda naturen på ett roligt och enkelt sätt i din vardagsträning.

Naturbanan blir en positiv start på ridpasset för din häst

Att rida i naturen passar både ryttare och häst, oavsett utbildningsnivå eller ålder. Det handlar bara om att skapa de bästa förutsättningarna för hur häst och ryttare ska tränas och vilka mål du har med din ridning. Genom att använda din kreativitet hjälper naturbanan till att skapa en positiv häst med naturlig framåtbjudning. Om du rider på ridskola eller är ridlärare är naturbanan ett bra komplement till den vanliga
uteritten. Ridläraren kan hålla en planerad lektion från backen och elever och hästar får träna ute i naturen.

Naturbanan kan vara en del i ett ridpass

Naturbanan kan också användas som en del i det pass som sedan avslutas på ridbana eller ridhus, genom att låta hästen värma upp utomhus med klättring, voltarbete och uppvärmning i alla gångarter. När du sedan kommer till ridbanan eller ridhuset har du mest troligt gett hästen bra förutsättningar för ett givande och positivt träningspass där den redan hunnit bli varm och mjuk i sin kropp.

Tips när du rider på naturbanan:

  • Utgå alltid från ryttarens och hästens förutsättningar och anpassa ridpasset därefter. Hitta dina egna vägar och stigar och ta tillfället i akt att bygga upp det du och din häst behöver stärka eller öva på.
  • Försök att genom hela ridpasset på naturbanan sitta i balans mitt över hästen med stilla händer, fokusera på din sits och hästens takt.
  • Genom att lägga trästockar över ridvägen så blir hästen uppmärksam för att inte snubbla vilket förstärker det lösgörande arbetet.
  • Fokusera på din sits och anpassa den utifrån var du rider. Genom att i första hand låta din vikt styra tempo och takt gör du hästen lyhörd och följsam.
  • Bara kreativiteten sätter stopp för hur du kan använda naturen runt dig och skapa en naturbana. Tänk bara på att om marken tillhör någon annan måste du först säkerställa att du får rida på området, och vad du får göra där.
  • Du kan variera din naturbana för att få omväxling. När du haft trästockar på ett ställe ett tag kan du till exempel flytta dessa till annan plats, Å andra sidan kan det också vara positivt att låta hästen lära känna banan, så du behöver inte ändra och justera inför varje pass.