Inspiration till element som är bra att ha med på sin naturbana:

  • Vändningspunkter – ta hjälp av ett träd, en stor sten eller använd en kon eller ett hinderstöd. Poängen är att man rider noggranna vägar och lär sig rida från punkt till punkt.
  • En planare yta där hästarna kan jobbas med mindre nivåskillnader. Exempelvis en äng, grusplan eller skogsdunge.
  • Kavalettibommar som kan bli liggande under längre tid, så hästarna lär sig att jobba på dessa. Tänk på avstånden så att det finns alternativ som stämmer för de hästar och ponnyer som ska ridas på banan.
  • Backar att klättra i. Trava och galoppera uppför, skritta gärna nedför.
  • Slalom, kanske runt träd som står på lämpligt avstånd från varandra? Men se över underlaget mellan och runt träden så att träningen blir säker.

Skapa ett roligt träningspass ute för dig och din häst

Hela syftet med en naturbana är att du skapar en rolig träningsplats utomhus för dig och din häst. Därför får du börja med att titta på vad du har för förutsättningar i form av yta och natur. Har du en skogsdunge i närheten av stallet som du kan använda dig av, eller en gammal hage som inte längre används?

Bara genom att använda dig av de ytor som finns, och sedan anpassa genom att städa undan grenar som är i vägen och lägga ut trädstockar som bommar, har du kommit en bra bit på vägen för att få din egen naturbana.

Att bygga en naturbana är möjligt för nästan alla. Det är bara din kreativitet som sätter stopp för hur du kan använda naturen på ett roligt, enkelt och säkert sätt i din vardagsträning.

Naturbanan blir en positiv start på ridpasset för din häst

Att rida i naturen passar både ryttare och häst, oavsett utbildningsnivå eller ålder. Det handlar om att skapa de bästa förutsättningarna för hur häst och ryttare ska tränas och vilka mål du har med din ridning.

Genom att använda din kreativitet hjälper naturbanan till att skapa en positiv häst med naturlig framåtbjudning. Om du rider på ridskola eller är ridlärare är naturbanan ett bra komplement till den vanliga uteritten. Ridläraren kan hålla en planerad lektion från backen och elever och hästar får träna ute i naturen.

Naturbanan kan vara en del i ett ridpass

Naturbanan kan också användas som en del i det pass som sedan avslutas på ridbana eller i ridhus. Låt helt enkelt hästen värma upp utomhus med klättring, voltarbete och "jogg" i alla gångarter.

När du sedan kommer till ridbanan har du gett hästen goda förutsättningar för ett givande och positivt träningspass, den har redan hunnit bli varm och mjuk i sin kropp.

Tips när du rider på naturbanan:

  • Utgå alltid från ryttarens och hästens förutsättningar och anpassa ridpasset därefter. Hitta dina egna vägar och stigar, ta tillfället i akt att bygga upp det du och din häst behöver stärka eller öva på.
  • Anpassa tempot efter underlaget. Är det väldigt hårt eller blött i markerna kanske det räcker med övningar i skritt.
  • Under hela ridpasset på naturbanan, försök sitta i balans mitt över hästen med stilla händer. Fokusera på din sits och på hästens takt.
  • Genom att lägga trästockar över ridvägen blir hästen uppmärksam på var den sätter sina hovar. Vilket i sin tur förstärker det lösgörande arbetet.
  • Fokusera på din sits och anpassa den utifrån var du rider. Genom att i första hand låta din vikt styra tempo och takt gör du hästen lyhörd och följsam.
  • Bara kreativiteten sätter stopp för hur du kan använda naturen runt dig och skapa en naturbana. Om marken tillhör någon annan måste du dock först säkerställa att du får rida på området, och vad du får göra där.
  • Du kan variera din naturbana för att få omväxling, när du har haft trästockar på ett ställe ett tag kan du till exempel flytta dessa till en annan plats. Å andra sidan kan det vara positivt att låta hästen lära känna banan, så du behöver inte ändra och justera inför varje pass.

Läs mer om Agria Naturbana