Hästförsäkring - frågor och svar

Olika försäkringar har olika syften. Skillnaden ligger i vad du vill försäkra dig mot.

  • En veterinärvårdsförsäkring skyddar dig mot kostnader som kan uppstå om din häst behöver undersökas och behandlas av en veterinär till följd av sjukdomar eller olycksfall.
  • En livförsäkring ger ersättning om din häst dör.
  • En användbarhetsförsäkring ger ersättning om du inte längre kan använda din häst i det område den är tänkt för.

När du köper en försäkring kan det även finnas möjlighet att köpa en tilläggsförsäkring, som ger dig ett extra skydd mot något som du efterfrågar.

Slutligen skiljer försäkringarna sig åt i hur mycket de ersätter och hur mycket du behöver betala i självrisk och premie. Till dig som funderar på att köpa en försäkring råder vi dig till att se över just ditt behov och de faktorer som är viktiga för dig.

Läs om våra försäkringar här

Kostnaden (premien) för en hästförsäkring påverkas av vilket försäkringsbelopp, typ av försäkring och vilken självrisk du har valt. Premien påverkas även av hästens ras och ålder. 

Räkna på vad en försäkring kostar

Ibland behövs ett veterinärintyg för att teckna eller ändra försäkringen. Tänk på att veterinärintyget inte får vara utfärdat för mer än 30 dagar sedan, från den dagen försäkringen/ändringen ska börja gälla.

I vissa fall räcker det med att ett av Agrias försäkringsombud kommer hem till dig och besiktar hästen.

Om veterinärintyg behövs eller inte beror bland annat på vilken försäkring och vilket livförsäkringsbelopp du tecknar. Vad som gäller i ditt fall kan ditt ombud eller vårt kundcenter upplysa dig om när du ansöker om försäkring.

Vi behöver alltid en hälsodeklaration när du tecknar försäkring. En hälsodeklaration består av frågor om hästens tidigare och nuvarande eventuella skador eller sjukdomar. En hälsodeklaration kan du som kund lämna muntligt eller skriftligt.

När du tecknar någon av Agrias hästförsäkringar ingår alltid Agria Incident. Det är en olycksfallsförsäkring med en sjukvårdsdel som gör det tryggare för människorna runt omkring din häst.

Agria Incident

Många sjukdomar och skador kommer med åldern, och även en lindrig skada eller sjukdom kan bli en stor kostnad. En akut vistelse på djursjukhus i ett par dagar kan kosta många tusenlappar och en försäkring är en bra trygghet för dig och din häst om oturen är framme.

Nej, vi har inga krav på vaccination för att försäkra en häst hos Agria. Däremot lämnar vi enbart ersättning för stelkramp om hästen är tillräckligt vaccinerad mot detta. Rådgör gärna med din veterinär för att din häst ska få ett fullgott skydd.