Ny bok om avel för amatörer

När jag skulle betäcka mitt sto Wanda sökte jag efter en instruktiv bok, som kunde ge svar på alla frågor jag hade, om vad som var viktigt och vad jag behövde veta och göra för att göra rätt. Jag fann ingen sådan bok. Därför bestämde jag mig för att skriva en själv, berättar Ann Svärding. Självklart har du som Agriakund rabatt på boken.

Om boken

”Avel för  amatörer” är en ny bok som vänder sig till dig som funderar på att låta betäcka eller inseminera ditt sto och till dig som känner att du behöver råd och vägledning genom den roliga men svåra resan fram till dess att du får ditt alldeles egna föl.

Boken fångar upp trenden att allt fler stoägare avlar sina egna hästar. Idag utgör ”amatöruppfödarna”, som tar fram ett eller två föl i sitt liv, närmare 60 procent av alla uppfödare i Sverige.  

För oss ”amatöruppfödare” är det väldigt mycket att hålla reda på för att vi ska göra formellt rätt och för att vi ska få en bra avkomma. Det är registrering, inseminering, brunst, hingstval och inte minst val av seminstation. När stoet väl blivit dräktig så gäller det att hantera henne rätt. Det är vaccinationer, medicinering, tandläkare, försäkring och en riktigt sammansatt utfodring med extra vitaminer och mineraler att hålla reda på.

Det gäller också att hitta ett bra ställe för stoet att föla på.

För proffsuppfödaren hör detta till vardagen, men för oss amatöruppfödaren är det mycket att tänka på.

Om författaren

Ann har varit journalist i större delen av sitt liv. Hennes första artiklar skrev hon som 14-åring och de handlade naturligtvis om hästar.

– Jag är ”uppväxt” på Djursholms Ridskola och tillbringade all ledig tid i stallet. Under hela min tonårstid skötte jag Jana Wannius hopphäst Shalimar.  Så småningom köpte jag min egen fullblodsfux Ilion och fortsatte att besöka tävlingsplatser runt om i Sverige, men nu som ryttare.

– Efter ett långt riduppehåll, då jag koncentrerade mig på barn och jobb, sökte jag mig tillbaks till stallet, först som ridskoleryttare, sedan som medryttare, fodervärd och till slut köpte jag Wanda. Jag är så lycklig att jag tog upp ridningen igen. Vad skulle jag annars göra på kvällarna?

När Ann haft en härlig tid med Wanda på tränings- och tävlingsbanorna under drygt 10 år slutade hon och Wanda att tävla.  Då kände Ann att det var dags för avel och en alldeles egen uppfödning. Med den framtidsplanen gick hon till verket 2013 och betäckte Wanda med holsteinerhingsten Conzil.

– Hela resan från hingstletning, seminering och allt vad som följer med ett dräktigt sto har varit en härlig upplevelse.

Beställa boken

Du kan beställa boken genom att gå in på www.annsvarding.se, via mail till ann.svarding@gmail.se eller via sms 070-617 69 07, via bankgiro 5746-1220, ASKAB, Ann Svärding Konsult AB. Glöm inte att märka din insättning med namn.

Boken kostar 200 kr i butik, som Agriakund får du 20 % rabatt och köper boken för 160 kr.

Ange ditt kundnr i Agria så får du rabatten.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg