Område: Häst Om Foder

Bild på överviktig häst i hage.

EMS (ekvint metabolt syndrom) hos häst

EMS är ett tillstånd som är svårbehandlat och kan klassas som en välfärdssjukdom hos häst. Här kan du läsa mer om vilka hästar som drabbas av EMS, vilka symtomen är och hur prognosen ser ut för de hästar som insjuknar.

Botulism och hösilage

Många hästägare väljer att fodra med hösilage istället för hö. En risk med att använda hösilage är att jord eller döda djur kan ha blivit inplastade i balen, och bakterien Clostridium botulinum kan bilda ett starkt nervgift som är mycket farligt för hästen. Det går att minska risken för botulism genom vaccinering.

Vilka mineraler och vitaminer får hästar i sig när de äter?

Vitamin- och mineralguide för häst

Här kan du läsa om vitaminer och mineraler, hur de påverkar hästens kropp och varför det är viktigt att se till att det inte råder brist på vissa vitaminer och mineraler i hästens foderstat.

Connemaraponny på sommarbete.

Hästens välfärd är beroende av rätt utfodring

Att fodra med rätt mängd av ett kvalitativt grovfoder vid rätt tidpunkter är en av grunderna till god hästvälfärd. ”Rätt utfordring är viktigt för att hästen ska må bra både fysiskt och mentalt”, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria och ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA*. Här delar hon med sig av tips om utfodring för fler friska och nöjda hästar.

Häst på bete

När blir betet näringsfattigt?

Hur länge kan hästarna gå på bete om det finns gott om gräs, örter, buskar och vatten, och när tar näringen i gräset slut? Och vad är det som minskar eller försvinner av protein, energi och vitaminer? 

Häst äter hö

Olika foder till hästen

Man skiljer på olika slags foder till hästen. Här förklarar vi bland annat skillnaden på grovfoder, kraftfoder och saftfoder.

Ta hand om ditt dräktiga sto

Många stoägare har nu fått den härliga bekräftelsen på att hästen är dräktig, och den långa och förväntansfulla resan börjar. Men tiden går fort och snart är det vår igen - under tiden finns det några hållpunkter och tips som du kan bocka av.

Tjej klappar på sin lyckliga häst

Är din häst lycklig?

Vet du om din häst är lycklig? Det pratas mycket om hållbara hästar, men då menar vi oftast fysisk hållbarhet. Hästens psykiska välmående är mer sällan på agendan om det inte handlar om oönskade beteenden. Men frågan är vad som egentligen gör hästen lycklig? Här tipsar vi om vad du ska hålla koll på.

Hö är en av de viktigaste födoämnena för hästar.

Foderanalys och utfodring av häst

Ett balanserat näringsintag är av stor vikt för att hästen ska kunna prestera och må bra. Det är hästägarens ansvar att se till att hästen utfodras med foder av hög kvalité och med rätt näringsinnehåll.

Häst i hage kan lätt skada sig och få sår.

Sårskador hos häst - förebyggande tips och råd

I del två i vår artikelserie om sårskador handlar det om hur du kan förebygga att din häst drabbas av sårskador. Läs även mer om hur fysiologi, miljö, foder, hantering och andra faktorer påverkar.

1 / 3