Ska hästen klippas?

De flesta hästar får tjock vinterpäls. Om du rider mycket under vintern kan det vara klokt att klippa hästen. Här får du råd om hur du kan klippa din häst på olika sätt. När våren kommer slutar du med klippningen för att inte störa den naturliga hårfällningen.

En häst med tjock vinterpäls blir snabbare trött och det tar också längre tid innan pälsen torkar efter ett ridpass. Fördelen med att klippa hästen är att den svettas mindre och kan därmed ansträngas mer än en oklippt häst.

Hästen sätter sin vinterpäls i oktober och det är då du ska klippa den första gången. Sedan kan du fortsätta klippa den en gång per månad beroende på hur tjock pälsen är och hur snabbt den växer.

När våren kommer slutar du med klippningen, annars kan du störa den naturliga hårfällningen.

Hur ska jag klippa hästen?

Helklippning är bra för hästar som rids mycket och inte går ute så mycket. Hela hästen klipps förutom en liten trekant vid svansroten.

Täckes- eller filtklippning är att föredra på dom hästarna som är tunnhudade. Hela pälsen klipps utom på benen och en täckesformad del på manken, ryggen och bakdelen.

Med spårklippning klarar sig hästen bra utan täcke i stallet. Pälsen klipps på halsen och bogarna, under buken och på låren.

Jaktklippning är bra för hästar som rids mycket. Hela pälsen klipps bort förutom på benen, i sadelstaden och trekanten vid svansroten.

Gillar? 1 av 8 gillade, 0,6 i betyg