Rätt sorts foder i lämplig mängd är en viktig förutsättning för att hålla hästen frisk och sund. Merparten av hästens foder bör vara grovfoder av bra kvalitet.

Ny forskning har visat att även högpresterande tävlingshästar kan klara sig på enbart grovfoder.

Genom att basera hästens utfodring på hö, hösilage eller ensilage kan många problem undvikas, såsom kolik och beteendestörningar.

Räkna ut din hästs behov

För hästägare är det viktigt att kunna beräkna en foderstat som passar varje enskild häst. Kunskapssajten HästSverige erbjuder nu möjligheten att kostnadsfritt räkna ut vad varje häst behöver.

I foderstatsprogrammet som HästSverige nu lanserar kan hästägare inom alla olika kategorier optimera sin utfodring. För använda den kostnadsfria tjänsten behövs en analys av det foder som skall användas, framför allt av grovfodret.

Foderstatsprogrammet har utarbetats av företagen Fatima och Novasoft på uppdrag av kunskapssajten HästSverige.

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda den här tjänsten för att bidra till korrekt utfodring av hästar. Vi har förstått att många hästägare efterfrågar möjligheten att kunna räkna ut vad varje häst behöver för att kunna må bra och prestera väl, säger Göran Dalin, SLU, ansvarig utgivare av HästSverige.

Kunskapssajten HästSverige är ett samarbete mellan SLU (Sveriges lantbruksuniversitet, SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt), HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse), SHF (Stiftelsen Hästforskning), LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och Agria Djurförsäkring.

Tillgång till aktuell forskning

HästSverige lanserades i september 2011 och har drygt 10 000 unika besökare per månad. Målsättningen är att ge Sveriges hästägare, tränare, ryttare, kuskar och andra aktiva inom näringen tillgång till aktuell kunskap.

Merparten av innehållet är baserat på forskning och beprövad erfarenhet som kvalitetssäkrats under svenska förhållanden.

Foderstatsprogram

Text från HästSverige