När blir betet näringsfattigt?

Hur länge kan hästarna gå på bete om det finns gott om gräs, örter, buskar och vatten och när tar näringen i gräset slut? Och vad är det som minskar eller försvinner av protein, energi och vitaminer? 

Hästar som tränas behöver även någon form av kraftfoder

Charlie Lindberg är Agria Djurförsäkrings egen hästveterinär. Tillsammans med Ingrid Andersson svarar han på frågor i boken "Hästveterinären". Här berättar han om hur länge en häst klarar sig på bete utan stödutfodring.

Ett bete blir näringsfattigt vid olika tidpunkt beroende på sammansättning av växter, väderlek och hur hårt det betas ner. Det är alltså omöjligt att ge ett exakt besked om när man behöver börja stödutfodra. Under ovanligt milda höstar fortsätter gräset att växa, om än inte i samma utsträckning som under högsommaren.

Torrt gräs som halm

Senast i oktober behöver de flesta hästar ett tillskott av grovfoder. Även om de fortfarande äter av det torra gräset, räcker det inte för att de ska hålla hullet och hålla sig tillräckligt varma. Torrt gräs kan jämställas med halm, det ger växttråd och sysselsättning men är näringsfattigt. Alla näringsämnen i gräset försämras på hösten.

När betet tryter äter hästarna av sådana växter som de annars ratar vilket kan orsaka allergiska reaktioner och förgiftning. Det är därför ganska vanligt att hästar får fång på hösten.

Fler hästar kräver större yta

Hur länge hästarna kan gå på bete beror även på hur stor arealen är. Hästar trampar upp mycket mark och ju fler hästar det är i en hage, desto större åverkan gör de.

För klimatets skull kan icke tränade hästar gå ute året om, under förutsättning att de har tillgång till en stor hage, vindskydd, torr sovplats samt foder och vatten. En häst som går i regelbunden träning och därmed svettas, kan också vistas ute dygnet runt men då ska den antingen torka helt efter arbete innan den släpps ut eller ha ett välsittande allväderstäcke.

Lär känna din häst

Om man inte har tillgång till så stora arealer att hästarna strövar fritt över flera kvadratkilometer, behöver de stödutfodras under höst och vinter. Hästar som går utomhus året om kräver mycket mer grovfoder än de rekommenderade mängderna i foderstater. Hårt arbetande hästar behöver även någon form av kraftfoder.

Som hästägare måste man lära sig bedöma hur hästen mår och uppträder. En kraftig vinterpäls gör att hästen ser tjockare ut än vad den är. Därför är det viktigt att regelbundet känna på revbenen för at bedöma hullet – de ska kunna kännas under ett tunt lager underhudsfett men inte synas.

Titta på korset om det är runt och välfyllt eller muskelfattigt och spetsigt. Är hårremmen glansig eller matt och ruggig? Verkar hästen pigg eller hängig och apatisk? Om hästen inte får tillräckligt med foder börjar den gnaga på träd och försöker sträcka huvudet under stängslet för att finna gräs.

Ponnyer tuggar sin föda mycket mer omsorgsfullt än halvblod och kan därmed bättre tillgodogöra sig näringen även på ett magert bete. Å andra sidan har de så kraftig vinterpäls att det är svårare att avgöra hullet med blotta ögat. Ett tips är därför att kontrollera ponnyns hull ofta med handen.

Källa: "Hästveterinären - 200 frågor och svar om hästars hälsa och sjukdom" av Charlie Lindberg och Ingrid Andersson.
Gillar? 2 av 2 gillade, 5 i betyg