Hjälp hästen fälla päls

Nu fäller hästen vinterpälsen vilket kan göra att hästen mår lite dåligt och blir känslig i skinnet. Men på olika sätt kan du hjälpa hästen, genom att t.ex. ge extra vitaminer.

Hårfällningen är en naturlig del av hästens förberedelse för den varmare årstiden. En del hästar mår dåligt under denna tid, de blir hängiga och ovilliga till hårdare arbete.

Även hästar som varit klippta under vinterhalvåret och som till synes är korthårig, kommer ändå att komma in i en fällningsperiod.

Hästar som är födda och uppväxta i länder som har ett annat klimat eller annorlunda vinter- och sommarperiod kan ha en annan tidsrytm för pälssättning och fällning. Det innebär att hästar från till exempel Australien kan sätta päls till sommaren istället för tvärt om.

Intensiv ryktning och vitaminer

Under den här perioden bör du låta hästen ta det lugnt och hjälpa den att fälla fortare. Låt den gå utan täcke och rykta den mera intensivt. Om vädret tillåter kan ett uppfriskande bad med ett lämpligt shampo till exempel Hexocil vara till hjälp. Det stimulerar fällningen och gör att hästen återfår sin arbetsvilja snabbare.

Hästen kan eventuellt behöva extra B-vitaminer i fodret.

Var noggrann med hygienen när det gäller till exempel ryktborstar. Ha helst egna ryktdon till varje häst eftersom hudproblem som svampinfektioner och ohyra annars sprids lätt.

Gillar? 1 av 2 gillade, 2,5 i betyg