Broddar används för att hästen inte ska halka och skada sig, men brodd medför även vissa risker. En del hästar kan behöva skydd, som boots eller benskydd, för att inte sparka eller trampa sig själva med brodden.

Under vintern har många hästar broddar under lång tid, men se till att ta ur dem så snart de inte behövs. När du transporterar hästen ska broddarna alltid skruvas ur. De flesta hästar sliter brodd ojämnt, se till att byta slitna broddar i tid så att hästen inte snedbelastar hoven.

Vanligast är att ha två brodd i varje hov, men en del hästägare broddar även fram i tån med totalt fyra broddar i varje sko.  

Broddsår

Ett tramp med en brodd eller en spark från en broddad hästsko kan göra stor skada. Om möjligt kan det vara ett alternativ att inte ha broddar i bakskorna när hästen går i hage tillsammans med flera andra hästar, vissa hästar behöver gå med boots när de är broddade för att de inte ska trampa sig – både i hage och under ridning. 

Olika typer av broddar

Isbrodd är en mindre modell, med en liten pigg/spets på som gör att hästen kan få fäste även på isigt underlag. Om man broddar för att hoppa terränghinder, eller på gräsbana under varmare årstider, är det istället mer rejäla broddar som används. 

Hur broddar man?

Om du ska brodda din häst gäller det först att se till att den har skor med broddhål, prata med din hovslagare om detta.

  • När det är dags att brodda gör man först rent broddhålen, som ofta är fyllda av lera, grus eller sand, med en spiksöm eller liknande.
  • Därefter behövs en gängtapp, som rengör gängorna i broddhålet. Var noggrann när du gängar, så att gängorna inte blir sneda. Försök även se till så att hästen inte rycker åt sig hoven när gängtappen är i broddhålet.
  • När det är dags att skruva i brodden kan man skruva för hand i början, för att få i brodden rakt. Använd sedan en skiftnyckel eller verktyg speciellt framtagna för broddar. Vissa gängtappar har som en broddnyckel i andra änden, för att dra åt brodden.
  • Tänk på att inte dra åt för mycket, brodden ska inte lossna men får heller inte sitta så hårt att den inte går att skruva ur med hjälp av verktyg. 

Om du tar ur broddarna för en kortare stund, som transport eller liknande, kan det vara bra att fylla broddhålen med bomull eller små pluggar så att inte broddhålen fylls med smuts. Det gör att det sedan går lätt att skruva i brodden igen. 

Oskodda hästar

De hästar som går utan skor har bättre fäste på snö än skodda hästar som är obroddade. Hovens struktur är inte lika hal som en blank hästsko, barfotahästar har dock betydligt sämre fäste än hästar som är broddade när det är isigt.

Det finns vissa typer av barfotabootsboots, alltså som man fäster över hela hoven, som är broddbara eller har extra grepp på undersidan. Detta för användning vintertid.